fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSMogu li elektronski potpis i pečat da zamijene potpis i pečat na...

Mogu li elektronski potpis i pečat da zamijene potpis i pečat na papiru?

U prethodnom tekstu o elektronskim uslugama povjerenja bilo je riječi o tome kako se u nekoliko koraka osloboditi papirologije i digitalizovati poslovanje.

Elektronske usluge povjerenja podrazumijevaju elektronski potpis i pečat, vremenski pečat, kao i njihovu verifikaciju, i omogućavaju visok nivo pouzdanosti razmjene i obrade podataka u elektronskom obliku. U nastavku ćemo detaljnije objasniti njihovo značenje i funkciju.

  • Šta je elektronski potpis?

Elektronski potpis je svojeručni potpis u digitalnom svijetu, koji se koristi za utvrđivanje identiteta potpisnika i autentičnosti digitalno potpisanih dokumenata.

Drugim riječima, to je skup podataka u elektronskom obliku koji su povezani sa digitalnim dokumentom i koji služe za potpis i elektronsku identifikaciju potpisnika. Elektronski potpis zasniva se na sertifikatu za izradu elektronskog potpisa i ima jednako pravno dejstvo kao svojeručni potpis i pečat na papiru – prihvatljiv je kao dokazno sredstvo u postupcima pred državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i lokalne uprave i pravnim licima koja vrše javna ovlašćenja.

Korisnik kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis može biti fizičko lice ili lice koje djeluje u okviru pravnog lica. Na taj način, direktor neke kompanije ili njen zaposleni mogu imati elektronski potpis koji će koristiti kada potpisuju dokumenta u ime kompanije, kao i potpis koji će koristiti kada potpisuju dokumenta u svoje ime i u svojstvu građana.

Korisnici usluge dobijaju pristup kvalifikovanom elektronskom potpisu bez tokena, odnosno bilo kakvog hardverskog uređaja. Sve što je potrebno od jeste pametni mobilni telefon sa pristupom internetu.

  • Elektronski pečat – vaš pečat u digitalnom svijetu

Kvalifikovani elektronski pečat koristi se da potvrdi autentičnost pravnog lica i osigura integritet pečatiranog dokumenta od promjene njegovog sadržaja. Kao i elektronski potpis, i elektronski pečat se zasniva na kvalifikovanom sertifikatu za elektronski pečat i izdaje se pravnim licima.

Uz uslugu eTrustPečat, korisnici ovog rješenja Crnogorskog Telekoma dobijaju pristup kvalifikovanom elektronskom pečatu, bez tokena, odnosno hardvera. Kao i u prethodnom slučaju, sve što je potrebno od jeste pametni mobilni telefon sa pristupom internetu.

  • Kako postati korisnik?

 eTrustPotpis i eTrustPečat koriste svima koji žele koristiti napredna i moderna rješenja za primjenu pravnovaljanog elektronskog potpisa ili pečata u bilo kojem procesu koji zahtijeva elektronski potpis ili pečat.

Telekom je, kao jedini telekomunikacioni operator u zemlji registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja, u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, u svoju ponudu uvrstio i pakete usluga povjerenja – eTrust.

 eTrustPotpis i eTrustPečat dati su u sklopu eTrust paketa usluga namijenjenih fizičkim i pravnim licima. Fizička lica proces izdavanja sertifikata za pomenute usluge mogu započeti online, a potvrda i provjera identiteta vrše se jednom posjetom nekom od T-centara. Pravna lica najprije prolaze proces registracije uživo, nakon čega se sve drugo završava online.

Dovoljni su internet konekcija, nalog na eTrust portalu i mobilna aplikacija eTrust autentifikator. Sertifikati neophodni za realizaciju usluga od povjerenja izdaju se u okviru paketa i sa periodom validnosti 5 godina.

Da dobijete eTrust nalog, pošaljite zahtjev za registraciju i iskoristite 10 besplatnih transakcija, bez obaveze plaćanja nakon njihovog isteka. Besplatne transakcije validne su šest mjeseci i dostupne su fizičkim licima.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi mogu dobiti u T-Centrima širom zemlje, Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici https://telekom.me/etrust

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...