fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSBankarski sektor u Srbiji mijenja način kako cijeli region razmišlja o održivosti

Bankarski sektor u Srbiji mijenja način kako cijeli region razmišlja o održivosti

AIK banka će u narednom periodu biti posvećena zelenoj agendi i približavanju regiona Zapadnog Balkana evropskim standardima, kada je riječ o finansiranju projekata koji se zasnivaju na održivim principima. To je poruka iz AIK banke pred prvi ESG samit na Zapadnom Balkanu.

Od 26. do 28. aprila Porto Montenegro će biti domaćin prve velike regionalne konferencije koja je posvećena ESG standardima, a AIK banka će biti zlatni sponzor ovog događaja.

Teme o kojima će učesnici imati priliku da razgovaraju odnose se na izgradnju održivih standarda poslovanja, ulogu poslovnog sektora u zelenoj tranziciji, potencijalima i ograničenjima u približavanju standardima i uspostavljanju principa održive ekonomije.

“AIK banka je svoju ulogu u zelenoj tranziciji prepoznala prvenstveno kroz sistemski rad sa malim i srednjim preduzećima. Sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja vitalni dio srpske privrede, čineći 99 procenata ukupnog broja registrovanih preduzeća u Srbiji. Međutim, prema MSME Finance Gap Report izvještaju, ukupna nedostajuća sredstva u finansiranju ovog sektora u Srbiji procjenjuju se na 7,59 milijardi dolara “, poručuje Jelena Galić, predsjednica Izvršnog odbora AIK banke.

Cilj je da se pruži veća mogućnost malim i srednjim preduzećima za kreditiranje, ali i da se razviju nove opcije finansiranja za projekte u oblasti klimatskih promjena. AIK banka ne samo da omogućava sredstva za zelena rješenja, već nudi i savjetodavnu ulogu preduzećima, a eksperti banke najbolja rješenja iz Evrope i svijeta prenose i na tržište Zapadnog Balkana.

„Približno tri četvrtine malih i srednjih preduzeća spremno je da ulaže u zelene projekte u cilju unapređenja poslovanja i ublažavanja efekata uticaja klimatskih promjena, dok su najveći izazovi sa kojima se suočavaju nedostatak kapitala, ali i nedovoljna informisanost o zelenim tehnologijama i opcijama finansiranja dostupnim na tržištu“, napominje Galić.

„Pored obezbeđivanja sredstava i posvećenosti klimatskim promenama, AIK banka je uspostavila i okvir za zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i savjesno korporativno upravljanje (ESG). Zbog toga smo prirodni partner prvog ESG Samita na Zapadnom Balkanu. Verujemo da ovu priču treba proširiti dalje. Bankarski sektor u Srbiji i regionu može promijeniti način kako cijela zajednica razmišlja o održivom poslovanju“, zaključuje Jelena Galić.

Biljana Braithwaite, direktorica Sustineri Partners, jednog od organizatora Western Balkans ESG Summita, poručuje da su ova partnerstva važna.

„U razgovoru sa timom AIK banke smo prepoznali da dijelimo iste vrijednosti i da razumijemo šta ESG može da znači za region. Održivo poslovanje se jednostavno isplati, te što prije Zapadni Balkan prepozna svoju šansu, to je veća mogućnost da bude ranije spreman i konkurentan za nove uslove koje će tržišta postaviti pred naše kompanije – posebno one okrenute izvozu roba i usluga“, dodaje Braithwaite.

Sa preko 400 prijavljenih učesnika, brojnim panel diskusijama i prezentacijama inovacija, Western Balkans ESG Summit može da bude i tačka prekretnica u smislu prepoznatljivosti ESG standarda za ekonomije regiona. Vrijeme je da priliku koju je finansijski sektor već otkrio, otkriju i brojni drugi.

Najčitanije