fbpx
NaslovnicaMINA PROJEKTIDealing with ethics and fake newsŠuković: Kodeks brutalno krši većina medija

Šuković: Kodeks brutalno krši većina medija

Podgorica, (MINA) – Kodeks novinara brutalno kršni 90 odsto crnogorskih medija i pitanje je zašto to nije tema medijske zajednice i fokus politike Brisela u Crnoj Gori, ocijenio je glavni i odgovorni urednik Antene M, Darko Šuković.

On je kazao da je crnogorska medijska scena duboko podijeljena, i da to nije novo, neobično, niti tipično samo za Crnu Goru.

“Neobično je što se govori isključivo o podjeli na provladine i proopozicione medije, a nikad o podjeli na glasila koja poštuju Kodeks novinara i profesionalne standarde i one druge”, rekao je Šuković agenciji MINA.

On smatra da je Kodeks i prije dorade bio dovoljno dobar dokument, jer su to univerzalna načela i da nema mnogo potrebe za inovacijama.

Da Kodeks brutalno krši 90 odsto glasila, kako je dodao Šuković, vidi i slijepac.

“Pravo pitanje je zašto to nije tema medijske zajednice i fokus, generalno promašene medijske politike Brisela u Crnoj Gori? Zašto su glasila koja dramatično i svakodnevno krše princip vjerodostojnosti, koja ne poštuju ljudsko dostojanstvo, krše pretpostavku nevinosti, komentarišu u faktografskim žanrovima, objavljuju najgore uvrede u interaktivnim segmentima portala. Zašto su baš takva glasila favoriti zaduženih za medijske politike EU, ali i nekih ključnih ambasada u Crnoj Gori.”, rekao je Šuković.

“Ako hoćete umiven odgovor u jednoj rečenici: na medijskoj i kompletnoj javnoj sceni imamo totalno marginalizovanje odgovornosti za javnu riječ i apsolutizaciju prava na slobodu govora”, ocijenio je Šuković.

On je kazao da je Crnoj Gori potrebno jedinstveno samoregulatorno tijelo koje bi pratilo primjenu Kodeksa, ali kao efektivan organ, a ne forme radi.

Da je potrebno, kako je rekao, svjedoči enorman broj prigovora na pisanje medija, što ih godinama dobija Medijski savjet za samoregulaciju (MSS).

“U malom, neanonimnom društvu, kakvo je crnogorsko, novinarstvo pretvoreno u lični obračun, stranice novina i portala pretvorene u javne pljuvaonice, pogubne su za mentalno zdravlje nacije, sistem vrijednosti i izvor gomile ličnih i porodičnih trauma, nekoliko puta i sa fatalnim krajem. Sve sve to pod okriljem skandalozne i kontraproduktivne medijske politike Brisela u Crnoj Gori”, istakao je Šuković.

Na pitanje da li moguće formiranje takvog tijela, čije bi preporuke uvažavali svi mediji, Šuković je rekao da iskustvo govori da je u ovakvoj atmosferi nemoguće.

“MSS je ispunio bukvalno sve zahtjeve Savjeta za štampu i ništa”, dodao je on.

Šuković je rekao da mu je prije dvije godine, šef delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav napomenuo da bi Crna Gora bila bolje plasirana 40 mjesta, na listi medijskih sloboda, kad bi imala jedinstveno samoregulatorno tijelo.

“Rekao sam mu da MSS, upravo zato što nam je stalo da Crna Gora bude bolje plasirana 40 mjesta, prihvata sve, pa i najbesmislenije zahtjeve Vijesti i Dana. Ali, i dalje nemamo jedinstveno tijelo, zato što nekom odgovara da je Crna Gora plasirana 40 mjesta niže”, naveo je Šuković.

On je kazao da je pitanje za sve zašto Orav, Delegacija EU u Podgorici i nepoznate mu birokrate u Briselu koji se bave ovim stvarima, za partnere biraju “upravo ove druge”.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije