fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZZZ nastavlja realizaciju programa za nezaposlene

ZZZ nastavlja realizaciju programa za nezaposlene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realizacijom četiri programa za nezaposlene sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) biće angažovano ukupno 1,31 hiljada nezaposlenih, najavio je direktor te institucije, Suljo Mustafić.

On je precizirao da se radi o programima Stop sivoj ekonomiji, osposobljavanje za samostalan i rad kod poslodavca, kao i Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad.

“Kroz program Stop sivoj ekonomiji posao će, na sedam mjeseci, dobiti 210 nezaposlenih mlađih od 30 godina. Ta posebno dizajnirana mjera Zavoda, za čiju realizaciju je odobreno 750 hiljada EUR, je namijenjena nezaposlenim visokoškolcima sa radnim iskustvom najmanje devet mjeseci”, naveo je Mustafić u saopštenju.

Oni će, uz mjesečnu zaradu od 300 EUR, kao i prethodnih godina, biti angažovani posredstvom agencija za ustupanje zaposlenih.

Nosilac programa je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a realizovaće ga ZZZ u saradnji sa Poreskom i upravama za inspekcijske poslove, policije i carina, kao i sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva.

“Aktivnosti će biti usmjerene na osposobljavnje i zapošljavanje mladih na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenicima, u dijelu aktivnosti suzbijanja sive ekonomije”, precizirao je Mustafić.

Takođe, Zavod je jutros objavio dva konkursa za izbor izvođača koji su voljni da u narednom periodu nezaposlenima sa evidencije omoguće učenje i usavršavanje kroz rad.

Mustafić je kazao da će kroz programe osposobljavanja za rad kod poslodavca i za samostalan rad biti angažovano 500 nezaposlenih.

“Prvi program je namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju. Drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja”, rekao je Mustafić.

Za njihovo finansiranje je, kako je dodao, opredijeljeno ukupno 819 hiljada EUR, a Zavod će učesnicima finansirati zaradu u bruto iznosu od 364 EUR.

Šansu za zapošljavanje, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, dobiće i 602 osobe sa evidencije kroz program Zavoda Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad.

“Radi se o programu koji je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih, odnosno osobama bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, starijim od 50 godina ili mlađim od 30, ženama, osobama koje su na evidenciji Zavoda duže od 12 mjeseci, kao i ženama i pripadnicima Romske i Egipćanske populacije«, objasnio je Mustafić.

Za finansiranje tog programa odobreno je 760 hiljada EUR, a ugovori sa 127 izvođača programa biće potpisani u utorak.

Zavod planira da u saradnji sa Vladom preusmjeri dio sredstava koja su budžetom za ovu godinu bila namijenjena za realizaciju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, a koja je nemoguća zbog novonastale situacije.

“Na taj način daćemo doprinos prvenstveno u očuvanju zaposlenosti i vjerujemo da će ti programi pomoći poslodavcima da se lakše izbore sa izazovima koji dolaze. Posredovanje u zapošljavanju je osnovna uloga Zavoda zbog čega i želimo pokušati pomoći poslodavcima, budući da su negativne posljedice uzrokovane virusom Covid-19 prvo osjetili oni”, saopštio je Mustafić.

On je kazao da vjeruje da će država kao dominantno turistička destinacija, u granicama realnog, ove godine znati da iskoristi šansu.

“Uzimajući u obzir sve izazove koji će pratiti ovu sezonu, među kojima je i sve manja mogućnost angažovanja stranih radnika, i ovom prilikom pozivam poslodavce da se okrenu zapošljavanju domaće radne snage”, rekao je Mustafić.

Premanjegovim riječima, upravo je sezonsko zapošljavanje prilika da se poveća zaposlenost, u svim opštinama u državi.

“Svaki euro koji uložimo u domaćeg radnika doprinijeće očuvanju zaposlenosti i stvoriti pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina”, poručio je Mustafić.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...