fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryŽugić: Ojačana fiskalna stabilnost bankarskog sistema

Žugić: Ojačana fiskalna stabilnost bankarskog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijska stabilnost crnogorskog bankarskog sistema ojačana je rješavanjem ranjivosti iz prethodnog perioda, a većina indikatora je na najvišem nivou ikada, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić na sastanku sa zamjenikom direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Taom Zangom.

Iz CBCG je saopšteno da je Žugić kazao i da se očekuje skoro usvajanje novog seta zakona u domenu bankarskog sistema, kao i da je donijeta nova podzakonska regulativa u domenu sprečavanja pranja novca i da je taj dio odgovornosti vrhovne monetarne institucije značajno unaprijeđen.

U okviru nastavka godišnjih sastanaka crnogorske delegacije sa predstavnicima MMF-a, ministar finansija Darko Radunović rekao je da je nastavak trenda snažnog ekonomskog rasta i smanjenja nezaposlenosti, između ostalog, doprinio i rastu budžetskih prihoda.

On je naveo da se istovremeno sprovode mjere na primjeni strategije upravljanja javnim dugom, u okviru kojih je ostvaren uspjeh sa posljednjom emisijom euroobveznica, kao i mjere na smanjenju budžetskog deficita, koji je ove godine predviđen na nivou ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zeng je ocijenio da se reforme u bankarskom sistemu realizuju u pravom smjeru i da bi u narednom periodu akcenat trebalo da bude na implementaciji novih propisa.

On je dodao da nastavak strukturnih reformi i investicije u ljudske resurse i infrastrukturu imaju veliki značaj za dalji ekonomski rast i obezbjeđenje fiskalne održivosti.

Delegacija Crne Gore, koju predvode Žugić i Radunović, imala je sastanak i sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence MMF-a, Anthony De Lannoyem, kome su predstavljeni rezultati u fiskalnom i finansijskom sektoru.

De Lannoy je saopštio da je zadovoljan nastavkom pozitivnih trendova u Crnoj Gori.

Delegacija je imala sastanke i sa predstavnicima odjeljenja za fiskalna, monetarna pitanja i tržište kapitala i statistiku, tokom kojih je razgovarano o projektima tehničke pomoći Ministarstvu finansija i CBCG, važnih u procesu daljeg sprovođenja strukturnih reformi.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...