fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnatan pad cijena dionica

Znatan pad cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno pale, nakon što je nekoliko čelnika američke centralne banke najavilo da bi zbog visoke inflacije Fed mogao povećati kamatne stope već u martu.

Dow Jones oslabio je 176 bodova ili 0,49 odsto, na 36.113 bodova, dok je S&P 500 pao 1,42 odsto, na 4.659 poena, a Nasdaq indeks 2,51 odsto, na 14.806 bodova, prenosi SEEbiz.

Najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora skliznuo 2,7 odsto, a oštro je pao i Nasdaq indeks, koji je puno tehnoloških dionica.

Taj je sektor vrlo osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, a nekoliko zvaničnika Feda je poručilo u četvrtak da bi se ključne kamate mogle povećati već u martu.

Dan prije objavljeno je da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u decembru prošle godine dosegnula sedam odsto, najviše u gotovo četiri decenije, a već sedmicama iz Feda poručuju da će preduzeti što je potrebno da se inflacija ne ukorijeni.

To znači da uskoro počinje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je gotovo dvije godine Fed tiskao svježi novac i držao kamate rekordno nisko kako bi podstakao oporavak ekonomije od koronakrize.

Fed je već u decembru ubrzao ukidanje programa kupovine obveznica, a sada iz centralne banke poručuju da bi u martu mogli povećati ključne kamate.

Analitičari procjenjuju da bi tada kamate mogle biti povećane 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Osim monetarne politike, u fokusu ulagača biće narednih sedmica poslovni rezultati kompanija, s obzirom na to da u petak počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle 22,4 odsto u odnosu na isti period godinu prije.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto, na 7.563 boda, a frankfurtski DAX 0,13 odsto, na 16.031 bod. Pariski CAC oslabio je 0,5 odsto, na 7.201 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije