fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajno porastao uvoz hrane i medicinske opreme

Značajno porastao uvoz hrane i medicinske opreme

Podgoricam (MINA-BUSINESS) – Uvoz hrane i medicinske opreme u Crnoj Gori je uvećan, dok je drastičan pad od 95 odsto zabilježen kod odjeće i obuće, saopšteno je iz Uprave carina.

„Uvoz jestivog ulja povećan je 50 odsto, a znatno je porasto i uvoz brašna i šećera. Uvoz respiratora, zaštitnih maski i rukavica povećan je 60 odsto, a sredstava za higijenu i toaletne konfekcije 30 odsto“, rekli su Pobjedi iz Uprave carina.

Oni su dodali da je 40 odsto uvećan uvoz medicinskih sredstava i lijekova.

„Pored respiratora, zaštitnih maski i rukavica, uvoz analgetika i antibiotika veći je za petinu“, kazali su iz Uprave carina i dodali da se ta roba uvozi iz raznih zemalja.

Oni su saopštili da je zemlja porijekla zaštitnih maski i rukavica Kina, respiratora Švedska, dok se najviše lijekova uvozi iz Slovenije.

Srbija, dosadašnji najveći uvozno-izvozni partner, nakon odluke te zemlje da zaustavi promet, sada je iza Grčke, Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Bugarske i Hrvatske.

Podaci Uprave carina pokazuju da je, u odnosu na april prošle godine, smanjen uvoz svih vrsta robe koja služi djelatnostima čiji je rad zabranjen, tako da je osim odjeće i obuće, značajno pao uvoz vozila 80 odsto, namještaja 73 odsto i alkohola 55 odsto.

„U vanrednim okolnostima Uprava carina je reagovala promptno. S obzirom na to da je određeni broj graničnih prelaza zatvoren, na povećani obim posla na otvorenim graničnim prelazima se odgovorilo unutrašnjom reorganizacijom rada i prerasporedom službenika sa zatvorenih graničnih prelaza”, objasnili su iz Uprave carina.

Oni su dodali da ni u jednom momentu promet robe nije stao, te da nije došlo do prekida lanca snabdijevanja.

Iz Uprave carina su podsjetili i da je promijenjen režim rada na graničnim prelazima i u unutrašnjim robnim ispostavama.

„Omogućeno je da se na graničnim prelazima mogu osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu staviti u slobodan promet. To je omogućilo da roba na najbrži mogući način stigne do krajnjeg korisnika. U carinskoj ispostavi Terminal Podgorica, stavljanje ključne robe u slobodan promet je dozvoljen do 22 sata“, rekli su iz Uprave.

To se odnosi na pošiljke hrane za ljude i životinje, lijekove, sredstva za higijenu i svu robu za koju se procijeni da bi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...