fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajno intenzivirati saradnju crnogorskih i italijanskih privrednika

Značajno intenzivirati saradnju crnogorskih i italijanskih privrednika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je registrovano oko 600 malih i srednjih preduzeća sa italijanskim kapitalom, saopštio je savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca (UPCG), Filip Lazović i dodao da je značajno intenziviranje saradnje privrednika dvije države.

Delegacija UPCG je na poziv Konfederacije MSP i zanatstva Italije Confimpresaitalia bila glavni strani gost i učesnik Regionalnog kongresa Pulja koji je održan tokom vikenda, u italijanskom gradu San Giovanni Rotondo.

Lazović je uputio na značaj intenziviranja saradnje privrednika Crne Gore i Italije.

“U našoj zemlji registrovano je oko 600 malih i srednjih preduzeća sa italijanskim kapitalom. Takođe, Italija je, u odnosu na ostale zemlje EU, prvi spoljnotrgovinski partner Crne Gore, dok je 2018. godine bila i najveći investitor sa ulaganjima koja su iznosila 116 miliona EUR”, rekao je Lazović.

On je predsjednika Confimpresaitalia, Luigija Manganiella, upoznao sa aktuelnom ekonomskom situacijom i uslovima za obavljanje biznisa u Crnoj Gori, a zatim mu prezentovao potencijale i otvorenost naše zemlje po pitanju stranih ulaganja i investicija, naročito u oblasti energetike, informacionih tehnologija i turizma.

Predsjednica regionalnog udruženja Confimpresa Taranto, Alessandra Giusti održala je izlaganje kojim je iskazala dobrodošlicu predstavnicima UPCG i najavila buduću institucionalnu saradnju Unije i udruženja koje ona predvodi.

Giusti je kazala da je istorija koja povezuje Italiju i regiju Pulja sa Crnom Gorom i Balkanom jedinstvena, datira od vremena Rimske imperije i traje sve do danas.

Iz novije prošlosti, izdvojila je događaj koji je, kako je objasnila, za sve poseban, jer pravi direktnu vezu na liniji: italijanski nobelovac Guglielmo Marconi – Crna Gora.

“Upravo je iz Pulje krenula promjena tehnoloških odnosa i komunikacije između nacija i kontinenata. Zahvaljujući Marconiju, između Barija i Bara je 1904. godine uspostavljen prvi radio prenos koji je krenuo preko Jadrana i, u tom vremenu, stvorio izuzetnu tehnološku vezu između Italije, Crne Gore i Balkana”, navela je Giusti.

Nakon toga, kako je kazala, 115 godina kasnije, šefovi država Italije i Crne Gore su polovinom novembra prošle godine inaugurisali prvi energetski most između Italije i Crne Gore, a time i između Evropske unije i Balkana.

“Realizator tog velikog poduhvata je italijanska Terna, prvi operator prenosa Evrope”, dodala je Giusti.

Kako je najavila, već narednih dana biće organizovan susret na kojem će ona i predsjednik UPCG, Predrag Mitrović zaključiti sporazum o poslovnoj saradnji ta dva udruženja.

Učesnici Regionalnog kongresa Pulja, bili su državni podsekretar vanjskih poslova Italije, Riccardo Antonio Merlo, predsjednik regije Pulja Michele Emiliano, predsjednici regionalnih poslovnih udruženja, zvaničnici i članovi Confimpresaitalia, kao i predstavnici italijanske privrede.

Delegaciju UPCG činili su, pored Lazovića, i savjetnik za rad sa članstvom, Danilo Kaluđerović.

Najčitanije