fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajni izazovi ekonomske politike za region

Značajni izazovi ekonomske politike za region

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Region Zapadnog Balkana proteklih nekoliko godina bilježi napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali se još suočava sa značajnim izazovima ekonomske politike i nesigurnostima u odnosima između država, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Ona je, na skupu koji je organizovao RCC u Briselu, rekla da će, uz trenutne stope rasta, regionu biti potrebno pet decenija da stigne trenutni njemački standard života i osam decenija da sustigne Njemačku.

“Siromaštvo, nejednakost, odliv visokoobrazovane radne snage, rodne nejednakosti, učešće mladih i zapošljavanje su i dalje razlozi za zabrinutost u cijelom regionu”, kazala je Bregu na skupu predstavnika evropskih institucija, diplomatskih misija, analitičkih centara, nevladinih i poslovnih organizacija, koji je u saradnji sa Kancelarijom fondacije Fridrih Ebert (FES) za Evropsku uniju organizovao RCC.

Prema njenim riječima, lideri Zapadnog Balkana treba da angažovanije rade na jačanju regionalne saradnje.

„Odgovornost ekonomija Zapadnog Balkana je da budu aktivni učesnici u planiranju zajedničke budućnosti Evrope u regionu. Građani šest država Zapadnog Balkana se slažu da je regionalna saradnja važna. Njih 72 odsto iz tih ekonomija smatra da regionalna saradnja može doprinijeti političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji. Od tog broja, 51 odsto građana je sklono da se složi, a 21 odsto se u potpunosti slaže“, precizirala je Bregu.

Na skupu je predstavljena studija fondacije Fridrih Ebert u Srbiji, pod nazivom Održivi ekonomski rast i razvoj na Zapadnom Balkanu. U studiji se navodi da je rast ponovo realnost u Jugoistočnoj Evropi, ali da sam, međutim, nije rješenje za ekonomske i društvene izazove, te se za Zapadni Balkan preporučuje održiv, kvalitativan i uključiv rast, dok se inicijativa za regionalni ekonomski prostor ističe kao korak u pravom smjeru.

Panel diskusijom, na kojoj su učestvovali samostalni ekonomski konsultant i finansijski analitičar, Jens Bastijan, poslanici u Evropskom parlamentu Knut Flakenštajn i Eduard Kukan, stručnjak za političku ekonomiju i predavač na Univerzitetu u zapadnoj Mađarskoj, Zoltan Pogaca, predsjedavao je direktor Kancelarije Fondacije za nauku i politiku u Briselu, Dušan Reljić.

Iz RCC-a je saopšteno da je posebna pažnja posvećena mogućnostima prevazilaženja razlika u razvoju između jugoistočne Evrope, s jedne, i srednje i istočne Evrope i prosječnog rasta EU s druge strane, pri čemu se posebno govorilo o diferenciranom korištenju direktnih stranih investicija, potrebi za razvojem nacionalnih i regionalnih politika, te potrebi za revizijom instrumenata monetarne i fiskalne politike.

“Jasno i često obavještavanje građana Zapadnog Balkana o koristima otvorenih tržišta i društava, kao i podržavanje potencijala za integraciju u regionu su sve važniji za pridobijanje dodatne podrške. RCC se, sa svoje strane, obavezao da u narednom periodu nastavi sa intenzivnijim radom u ovom pravcu”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije