fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajna gradnja jadransko-jonske magistrale

Značajna gradnja jadransko-jonske magistrale

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja jadransko-jonske magistrale je od velikog interesa, ne samo za Crnu Goru i Hrvatsku, već i za čitav region, ocijenili su crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i hrvatski ambasador, Veselko Grubišić.

Krivokapić je na sastanku sa Grubišićem istakao važnost što skorijeg definisanja konačnog plana i projekta, kako bi se njegovoj realizaciji što prije pristupilo.

Grubišić je podsjetio da Hrvatska podržava i unaprjeđenje putne infrastrukture i veze Crne Gore sa Srbijom i regionom uopšte, te što brže povezivanje sa Koridorom 10, što će, između ostalog, uticati povoljno na crnogorski turizam.

Krivokapić i Grubišić usaglasili su se da je neophodno ubrzati prekogranični promet i kazali da vjeruju da će predstojeća turistička sezona, uprkos i daljem trajanju pandemije koronavirusa, a uz nadu u skoru primjenu vakcine, biti znatno uspješnija od prethodne.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, potvrdio da je Crna Gora nedvosmisleno okrenuta evropskim integracijama, što je, kako je rekao, potvrđeno nedavno i u Briselu, a na tom putu hrvatsko iskustvo može biti dobar primjer i smjernica za dalje korake.

Kao zvaničan stav Hrvatske, Grubišić je istakao nastavak pružanja pomoći Crnoj Gori na evropskom putu u vidu ekspertize, učešća u tvining projektima i ostalim formama pogodnim za obje zemlje.

Pitanje Prevlake identifikovano je kao jedino otvoreno pitanje između dvije zemlje, a sagovornici su istakli funkcionalnost postojećeg režima i pokazali otvorenost da se ulože napori kako bi se došlo do trajnog rješenja, na obostrano zadovoljstvo.

Najčitanije