fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajan rast prometa na berzi

Značajan rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i promet od preko dva miliona EUR, zahvaljujući prodaji akcija Novog duvanskog kombinata (NDK), obilježio je sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 1,22 odsto na 748,38 poena, a MONEX blago na 10.942,57 bodova.

Promet je iznosio 2,15 miliona EUR i bio je čak 40 puta manji od pršlosedmičnog. Realizovan je kroz 36 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije NDK-a.

Na Montenegroberzi je u petak u blok trgovini prodato 2,02 miliona akcija NDK za 2,02 miliona EUR. Cijena po akciji je iznosila jedan EUR.

Prodati akcijski udio od 8,68 odsto, prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva, odgovara Glavnom gradu Podgorica.

Prodaja akcija dolazi dan nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio da su inspektori počeli kontrolu NDK, po nalogu direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića.

Ugovor o dokapitalizaciji NDKP-a su u februaru 2016. potpisali predstavnici Vlade i Glavnog grada sa kompanijom BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. BMJ Industries je u međuvremenu svoja prava prenio na Grand International FZE. Vlada ima 1,16 odsto udjela u NDK-u.

Akcije Luke Bar pale su 9,9 odsto na 35,6 centi, Montecarga 9,1 odsto na 20 centi, Jugopetrola 3,2 odsto na 9,2 EUR.

Dionica Elektroprivrede (EPCG) pala je neznatno na 3,29 EUR. Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, kazao je da je izgradnja novih proizvodnih kapaciteta sa akcentom na objekte iz oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) prioritetan cilj koji nema alternativu kada je riječ o razvoju Elektroprivrede (EPCG) i elektroenergetskog sistema.

On je u intervjuu agenciji Mina-business rekao da je prioritetan cilj i revitalizacija i modernizacija postojećih postrojenja, koja ulazi u završnu fazu, a čiji će se efekti očitavati u znatnom produžetku radnog vijeka i dodatnoj pouzdanosti tih objekata.

„Izuzetni proizvodni rezultati u prvom polugođu ove godine, kada je proizvedeno skoro 1,7 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, oko 14 odsto više od plana, te finansijski efekti preliminarno od preko 17 miliona EUR čiste dobiti, što je iznad prosječnih ostvarenja u istom periodu ranijih godina, uz planiranu dinamiku u dijelu realizacije investicionih ulaganja učinili su da, i pored izazova kovid krize sa kojima se suočavamo i sa kojima ćemo se izvjesno suočavati još neko vrijeme, ipak sa optimizmom uđemo u nastavak ove godine“, kazao je Rovčanin.

Rast akcija ove sedmice zabilježila je Solana “Bajo Sekulić” I to 15,8 odsto na 1,39 EUR.
Ove sedmice je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte na sjednici donio odluku da ulcinjska Solana bude u državnom vlasništvu.

“Istorijska odluka Savjeta za privatizaciju. Solana je državno vlasništvo. Hvala svima koji su se godinama borili za naša prirodna bogatstva”, napisao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Twitteru.

Rasle su akcije Crnogorskog Telekoma 2,6 odsto na 1,18 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) blago na 81 cent.

Ove sedmice je Crna Gora kineskoj Exim banci otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta i, zahvaljujući nedavnom hedžing aranžmanu, ostvarila uštedu od skoro četiri miliona EUR (3,91 milion EUR).

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je agenciji Mina-business da je hedžing aranžmanom spriječen rast duga po osnovu valutne izloženosti prema dolaru i dodao da je ušteda kod kamate iznosila 3,83 miliona EUR, a ostatak kod glavnice 0,08 miliona EUR (79.276 EUR).

“Crna Gora je u eurima uplatila 27,79 miliona po osnovu glavnice i kamata, a banke iz hedžing aranžmana državi 37,44 miliona USD takođe po osnovu glavnice i kamata, što smo mi preusmjerili kineskoj banci. Da nije urađen hedžing, tih 27,79 miliona bi iznosilo 31,71 miliona EUR. Takođe, samo kamata bi bila 6,9 miliona EUR, a ne 3,06 miliona koliko smo platiti”, rekao je Spajić agenciji Mina-business.

On je dodao da je očekivana ušteda na godišnjem nivou oko osam miliona EUR, jer se plaćaju dvije rate – u julu i januaru.

Akcije Trenda ostale su na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Montenegroberza je obavila vanrednu reviziju berzanskog indeksa MONEX, u skladu sa metodologijom i propisanim kriterijumima koji su korišćeni prilikom njegovog formiranja.

Iz Montenegroberze je saopšteno da je do vanredne revizije indeksa MONEX došlo zbog izvršenog postupka emisije akcija po osnovu homogenizacije odnosno zamjene akcija Centra za odmor rekreaciju i liječenje Igalo.

Nakon izvršene revizije, u sastav indeksa MONEX uvršteno je pet novih kompanija, odnosno Prva banka, Luštica Development, Željeznička infrastruktura (ŽICG), Lutrija Crne Gore i Čelebić invest.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije