fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajan prostor za saradnju Crne Gore i Slovenije u oblasti digitalne transformacije

Značajan prostor za saradnju Crne Gore i Slovenije u oblasti digitalne transformacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije postoji značajan prostor za saradnju Crne Gore i Slovenije, poručeno je na sastanku ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamare Srzentić sa ministrom javne uprave u slovenačkoj Vladi, Boštjanom Koritnikom.

Srzentić, koja boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji, upoznala je Koritnika sa djelovanjem Crne Gore na planu reformskih procesa, optimizacije javne uprave i digitalne transformacije, ali i ključnim projektima koje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija realizuje sa ciljem uvođenja inovativnih praksi kako bi javnu upravu učinili agilnim i optimizovanim servisom za sve građane.

Srzentić je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, predstavila projekte Montenegro Digital, Code for Montenegro, koncept Digitalne akademije, platformu IskoristiPrilike, kao i program mentorstva za javne službenike.

“Nedvosmisleno opredjeljenje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija je da stvori kvalifikovanu, otvorenu, optimizovanu, podsticajnu, efikasnu javnu upravu svih svojih građana i građanki, kako na centralnom tako i na nivou lokalne samouprave”, poručila je Srzentić.

Koritnik je predstavio dobre prakse Slovenije u dijelu uspostavljanja digitalne uprave u Sloveniji, Upravne akademije, interne poslovne mreže, kao i programa Partnerstva za promjenu koji podrazumijeva razmjenu službenika iz privatnog i javnog sektora.

Koritnik je upoznao Srzentić sa normativnim okvirom u oblasti lokalne samouprave i djelovanja nevladinih organizacija u Sloveniji i izrazio punu spremnost za saradnju dva resora u svim navedenim oblastima.

Na sastanku je bilo više riječi o sistemu lokalne samouprave u Crnoj Gori i Sloveniji, kao i o pitanjima u vezi sa razvojem nevladinog sektora koja se odnose na registraciju i stvaranje podsticajnih uslova za njihovo djelovanje u dvije zemlje. Dogovoren je plan operativnih sastanaka sa ekspertima iz oba ministarstva, kao i moguća saradnja u okviru twinning projekata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije