fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZnačajan podsticaj poslodavcima da zadrže zaposlene

Značajan podsticaj poslodavcima da zadrže zaposlene

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Ekonomske mjere koje je Vlada predložila u cilju ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa značajan su podsticaj poslodavcima u njihovim nastojanjima da zadrže zaposlene, saopštio je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Ranko Jovović.

On je agenciji Mina-business kazao da su predložene mjere kratkoročne i rezultat su nastojanja Vlade da pomogne koliko je moguće u ovom trenutku. Isti cilj, prema njegovim riječima, ima i nastavak već usvojenih mjera po pitanju moratorijuma na poreze i doprinose i kredite.

„Ipak, treba imati u vidu da će se posljedice izazavane sadašnjom situacijom najsnažnije i najduže osjećati u turizmu, budući da je pandemija pogodila cijeli svijet, a da Crna Gora zavisi od dolaska stranih gostiju“, naveo je Jovović.

Građani se, kako je dodao, prvo odriču putovanja u situaciji kada im se platežna moć smanjuje, pa će oporavak zavisiti od razvoja situacije na globalnom nivou.

„Ukoliko se pandemija suzbije u kraćem periodu, prognoze su da će se posljedice u turizmu osjećati najmanje do proljeća naredne godine. U skladu sa tim, očekujem da će Vlada pratiti razvoj situacije i usvajati nove mjere u cilju dugoročnije podrške turizmu i ugostiteljstvu, kako bi se u narednim godinama nastavili trendovi rasta u tom sektoru“, rekao je Jovović.

U sektoru turizma je, prema zvaničnim statsitičkim podacima iz februara, stalno zaposleno oko 14,5 hiljada radnika ili ukupno 25 hiljada, računajući i angažovane tokom ljetnje sezone.

Jovović je vlasnik kompanije Comp comerc iz Nikšića, koja ima 350 stalnih radnika angažovanih u hotelima Onogošt, Ski centru Vučje, Lighthouse u Igalu, Gradskoj kafani u Herceg Novom i restoranu Forest u Podgorici.

Najčitanije