fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajan napredak u pomorskom sektoru

Značajan napredak u pomorskom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je postigla značajan napredak u pomorskom sektoru, prvenstveno zahvaljujući EU fondovima, ocijenio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić i dodao da implementacija novih održivih rješenja predstavlja poseban izazov za državu.

On se na konferenciji pod nazivom U susret otpornom, konkurentnom i održivom pomorskom sektoru na Zapadnom Balkanu, koja je organizovana u Tirani, osvrnuo na napore koje Crna Gora ulaže u sektor pomorskog saobraćaja.

Bojanić je na Ministarskoj sesiji na temu Kapija za povezivanje Zapadnog Balkana, budući koraci i izazovi, ponovio da je zadatak crnogorske administracije da uz intenzivnu bilateralnu saradnju sa susjedima, zajedničkim naporima postignemo zacrtane ciljeve i doprinesemo napretku regiona u cjelini.

Ministri Crne Gore, Albanije, Kosova i italijanske oblasti Pulja su iskoristili priliku da izlože trenutnu situaciju u transportu sektora, buduće korake i izazove.

„Implementacija novih „održivih i pametnih“ rješenja predstavlja poseban izazov za Crnu Goru”, rekao je Bojanić.

Napredak se, kako se dodaje, posebno ogleda iz oblasti pomorske sigurnosti i zaštite mora od zagađenja gdje je nabavljena vrijedna oprema za nadzor mora i zaštitu mora od zagađenja.

“Projektom je bio obuhvaćen i najvrijedniji crnogorski resurs u pomorstvu, a to je ljudski potencijal, na način što su zaposleni u pomorskoj administraciji išli na mnoge obuke u zemlju i u EU”, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući ovoj opremi i naporima pomorske administracije Crna Gora je uspjela da se učlani u mnoge sisteme EU koji se tiču sigurnosti na moru i zaštite mora od zagađenja.

“Treba napomenuti da je zahvaljujući ovoj vrijednoj i savremenoj opremi koja se koristi u skladu sa međunarodnim i EU standardima i principu 24/7/365, kao i onome najvažnijem, a to je vrijednom i obučenom ljudstvu u pomorskoj administraciji, spašeno mnogo ljudskih života i spriječeno zagađenje mora i moguće katastrofalne posljedice. Ovo je izuzetno značajno za Crnu Goru imajući na umu da se radi o turističkoj destinaciji”, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, ovaj sistem i opremu svakodnevno koriste druge službe u Crnoj Gori, čime je spriječeno mnogo nelegalnih i nezakonitih radnji na moru.

Ministarstvo kapitalnih investicija je takođe partner na projektu ALMONIT- MTC, iz Programa Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora, multi modalna transportna povezanost.

“Cilj projekta je povećanje prekogranične pristupačnosti, promovisanje održive usluge prevoza kao i poboljšanje javne infrastrukture”, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa o uspostavljanju jezerskog saobraćaja i povezivanje Crne Gore i Albanije, podržanu od Evropske unije kroz projekat ALMONIT- MTC, predviđa izgradnju više pristaništa na obalnom području Skadarskog jezera u Albaniji i izgradnju luke Virpazar u Crnoj Gori.

“Izgradnjom luke Virpazar kao luke otvorene za unutrašnji saobraćaj, preko zajedničkog graničnog prelaza Ckla, uspostaviće se međunarodni jezerski saobraćaj sa Albanijom”, navodi se u saopštenju.

U prilog tome ide činjenica da je u junu 2018. godine u Skadru potpisan sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Albanije, o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla u Crnoj Gori – Zogaj u Albaniji, za međunarodni drumski i jezerski putnički saobraćaj.

“Ovi i slični projekti imaju za cilj upravo bolju povezanost država Zapadnog Balkana, rasterećenje graničnih prelaza i omogućavanje bržeg i sigurnijeg protoka robe i putnika u cijelom region”, kazali su iz Ministarstva.

Učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa detaljima Akcionog plana za vodni i multi modalni transport, koji je prezentovan u julu na sastanku u Sloveniji i Bojanić je iskoristio priliku da ponovi stav i čvrsto opredeljenje i podršku njegovoj implementaciji.

“Zadatak svih nas je da zajedno stremimo stvaranju snažnog multi modalnog, održivog i „zelenog“ saobraćajnog sistema u zemljama Zapadnog Balkana“, kazao je Bojanić.

Bojanić i državni sekretar Zoran Radunović borave u Tirani na poziv direktora Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka.

Konferencija je okupila zvaničnike najvažnijih međunarodnih institucija iz oblasti pomorskog saobraćaja kako bi zajedno sa ministrima razgovarali o najvažnijim pitanjima i budućnosti razvoja pomorstva.

Pored domaćina ministarke infrastrukture i energetike Albanije, Belinde Balluku, učesnicima konferencije obratio se i šef EU delegacije u Albaniji Luigi Soreca, kao i generalni sekretar Međunarodne pomorske organizacije (IMO) Kitack Lim, koji je putem video poruke ukazao na značaj pomorskog saobraćaja i prioritete IMO-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije