fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZlato nosi spekulativan faktor

Zlato nosi spekulativan faktor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zlato, iako sigurna investicija, u cijeni nosi spekulativan faktor koji može negativno uticati na ostvarene rezultate, ocijenili su iz Centralne banke (CBCG).

Najnoviji podaci Svjetskog savjeta za zlato pokazuju da se u ovoj godini 42 odsto povećala tražnja za zlatom, a najveći kupci su Rusija i Turska, potom zemlje Evrope, Kina, Venecuela, Iran, Katar i Indonezija.

“CBCG vodi politiku upravljanja međunarodnim rezervama, tako što na prvo mjesto stavlja likvidnost i sigurnost”, kazali su Pobjedi iz CBCG odgovarajući na pitanje šta je pozadina povećane kupovine i da li Crna Gora razmišlja o kupovini zlata poput velikog broja centralnih banaka u svijetu što je tražnju povećalo preko 40 odsto

Crnogorske rezerve zlata od 38,47 hiljada unci ili 1,09 hiljada kilograma, naslijeđene od bivše Jugopslavije, do danas nijesu povećane ni za gram. Ne nalaze se u zemlji, jer su po treći put u aprilu prošle godine založene za kredit od 78 miliona EUR kod Credit Suisse banke. Tamo će ostati do 2027.

Iz CBCG su rekli da su najmanje četiri razloga zašto je povećana tražnja za zlatom.

“Razlozi zašto centralne banke kupuju zlato mogu biti mnogobrojni, poput diversifikacije međunarodnih rezervi, zaštite od inflacije i pada dolara, geopolitičkih faktora, mogućnosti depresijacije valute neke zemlje. Kao dominantni se nameću, posebno u postojećoj situaciji na tržištima, zaštita od inflacije i pada američkog dolara i rast geopolitičkih tenzija”, smatraju u CBCG.

U posljednje dvije godine rast geopolitičkih tenzija igrao je značajniju ulogu.

“Ne treba se zato čuditi da su zemlje kao Rusija, Turska i Kina uticale na globalni rast tražnje za zlatom. Ovi potezi bi vjerovatno trebalo da umanje njihovu zavisnost od dolara, kao glavne rezervne valute, u koju je investiran značajan dio njihovih rezervi”, dodali su iz CBCG.

Oni su naveli da se sličan razlog može naći i kod nedavnih uvećanja rezervi zlata Mađarske i Poljske.

“Mišljenje tržišta je da obje ove zemlje imaju populističke vlade i žele da stvore utisak da nijesu toliko zavisni od Evropske unije (EU)”, smatraju u CBCG.

Iz CBCG su ocijenilki da ne treba zanemariti ni činjenicu da, generalno, mnoge zemlje u razvoju imaju značajnu izloženost dolaru kao rezervnoj valuti, pa se kao prirodna zaštita od valutnog rizika nameće zlato, usljed negativne korelacije sa dolarom.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije