fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽene da procijene mogućnosti prihoda i istraže tržište

Žene da procijene mogućnosti prihoda i istraže tržište

Podgorica, Beograd, (MINA-BUSINESS) – Žene u Crnoj Gori, koje planiraju da pokrenu biznis, trebalo bi da procijene mogućnosti prihoda, istraže tržište i potraže institucije koje im mogu pomoći oko savjetovanja po pitanju finansijskih obaveza, saopštila je osnivačica agencije Pro PR, Jasmina Krstić Latinović.

Krstić Latinović je kazala da bi glavni savjet ženama preduzetnicama bio da procijene mogućnosti prihoda i istraže tržište za ono čime žele da se bave, što mogu i same preko društvenih mreža i interneta.

»Takođe, trebalo bi da istraže šta radi konkurencija i da potraže institucije i organizacije koje im mogu pomoći oko savjetovanja po pitanju finansijskih obaveza, olakšica, umrežavanja i širenja baze kontakata«, rekla je Krstić Latinović agenciji Mina-business.

Krstić Latinović je PR menadžer sa preko 15 godina iskustva na domaćem i međunarodnom tržištu, a agenciju Pro PR osnovala je prije deset godina u Beogradu.

»Sada kada se osvrnem na početke i tu odluku shvatam da uvijek treba imati hrabrosti, ali i podršku porodice, jer sam iz agencije u kojoj sam imala stalan posao odlučila da se ‘osamostalim’. Zapravo, dobijala sam sve više zahtjeva da nekome radim PR ja lično, nevezano za agenciju ili firmu u kojoj radim«, rekla je Krstić Latinović.

Kako je navela, imala je prije toga godine iskustva u radu u medijima i u kompanijama, tako da se i krug poslovnih poznanika konstantno širio.

»U početku sam mogla da planiram svoje prihode kratkoročno, do šest mjeseci unaprijed, a vremenom se broj poslova povećavao, kao i moja potreba da širim tim saradnika. U početku sam odmah podigla kredit, da bih imala neku vrstu odstupnice ako dođe do zastoja u prihodima, jer čim otvorite firmu počinju i redovni troškovi koji vas ne čekaju sa vašim ličnim naplatama«, kazala je Krstić Latinović.

Na pitanje koje su bile najveće barijere i izazovi sa kojima se suočavala na samom početku, ona je odgovorila da je izazov bilo ono što nije bilo njen posao.

»Shvatila sam da ne mogu više ‘samo’ da se bavim PR-om, već moram da savladam finansije, knjigovodstvo i poresko pravo, odnosno nešto o čemu brinu drugi kada radite kod nekoga. Naravno, angažujete knjigovođu, ali morate vi biti ti koji znaju šta treba slati knjigovođi, kako poslati fakturu i slično«, navela je Krstić Latinović.

Prema njenim riječima, agencija Pro PR, u ova zahtjevna vremena, posluje stabilno.

»Postoje stalni klijenti i projekti na kojima se radi periodično. Ove godine smo priveli kraju višegodišnji balkanski projekat uvođenja usluge mentoringa, rađen za Japansku agenciju za međunarodnu saradnju, koji je obuhvatao Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu«, dodala je Krstić Latinović.

Nešto što, kako je navela, nju lično oduvijek prati je i rad u oblasti zabave i kulture.

»U tom smislu sarađujem sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kablovskim kanalima iz grupe NBC Universal, lokalnim projektima namijenjenim razvoju društva, a tu je i nekoliko klijenata za lični PR iz svijeta muzike, glume i mode«, objasnila je Krstić Latinović.

Ona je dodala i da je sarađivala sa mnogim ženama iz Crne Gore i da je utisak pozitivan, odnosno da su sve veoma komunikativne, otvorene, direktne, pokazuju da znaju šta hoće i idu naprijed.

Krstić Latinović smatra da su žene u regionu više nego sposobne da vode neki posao.

»To iz razloga jer smo, tokom proteklih decenija, živjeli u neizvjesnim okolnostima, tako da je glavna odlika ovih prostora da umijemo da se snađemo i da izvučemo najbolje iz date situacije. Tu mislim posebno na žene, jer često moraju da prave ravnotežu između porodice, gdje uvijek postoje obaveze, i posla«, kazala je Krstić Latinović.

Prema njenim riječima, najvažnije za žene iz ovog regiona je da imaju podršku u porodici i prijateljima, jer je podrška veoma važna u momentima većih poslovnih izazova.

Krstić Latinović je saopštila da žene imaju previše obaveza u svojim porodicama, tako da privatno svakoj može da djeluje da nema vremena da se bavi i razvijanjem svog malog biznisa.

»Često je problem i što ne znaju kakvi sve podsticaji postoje za preduzetnice, tako da je najbolje da se informišu u svojim lokalnim centrima, razvojnim institucijama ili biznis inkubatorima, odnosno da sagledaju šta sve može da se dobije kao podrška od države. A opet, ukoliko ima svoju ideju i želju da se osamostali u poslu, tu je i internet i brojne opcije na našim jezicima, kao i na engleskom, oko toga kako može da se počne u poslu«, poručila je Krstić Latinović.

Važna je, kako je zaključila, podrška porodice i zajednice, ali, ukoliko izostane, svako ipak treba da se bori za svoj san u svakom slučaju.

Najčitanije