fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽeljezničke kompanije Crne Gore i Srbije realizuju značajne projekte

Željezničke kompanije Crne Gore i Srbije realizuju značajne projekte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanije Montecargo, Srbija Kargo i Luka Bar, nakon dužeg vremena ponovo djeluju kao jedan tim i zajedničkom saradnjom doprinose realizaciji vodećih projekata i uspješnog poslovanja na saobraćajnom tržištu Crne Gore i Srbije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

“Zalažući se za zajedničke ciljeve kojima je najveći prioritet afirmacija unaprijeđenih usluga u transportu i doprinošenju poboljšanja privrede dvije države, ove kompanije će nastojati da pomažu jedna drugoj u budućem periodu kako u voznim sredstvima, tako i u rješavanju svih tehničkih pitanja koja su dio međusobnog poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je upravo kao dokaz uspješne poslovne saradnje tri kompanije, zahvaljujući kojoj se već postižu zajednički rezultati, povjerenje koje im je ukazala kineska kompanija ZiJin usmjeravajući prevoz rude na ovom koridoru.

Naime, ovim povodom održan je sastanak predstavnika grupacije ZiJin iz Bora, kompanije Srbija Kargo, Trans cargo logistic, Montecargo i Luke Bar.

Na tom zajedničkom sastanku, koji je realizovan prošle sedmice u prostorijama Luke Bar, analizirali su se dosadašnji poslovni aranžmani i razgovaralo se o pripremi planova za korišćenje kapaciteta Luke Bar za pretovar tereta kompanije ZiJin u narednom periodu.

“S obzirom na činjenicu da je angažovanje resornog Ministarstva kapitalnih investicija bilo od neprocjenjivog značaja za formiranje poslovnog ambijenta neophodnog za zaključivanje strateških važnih poslova, sastanku je prisustvovao i državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoran Radunović”, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući razumijevanju značaja realizacije ovakvih poslova i bezuslovnoj podršci Ministarstva kapitalnih investicija da se oni sprovedu, u Ministarstvu očekuju uspješnu saradnju i rezultate planiranih projekata.

“Prisutni predstavnici svih kompanija su se složili da će se u narednom periodu zalagati da zajedničkim naporima realizuju projekat koji podrazumijeva pretovar koncentrata bakra u količini od 350 hiljada do 400 hiljada tona u tekućoj godini, uz znatno povećanje do nivoa od po 700 hiljada tona u narednoj i 2023. godini”, precizirali su iz Ministarstva.

Takođe, pomenute kompanije su već u pregovorima sa rudnikom Smederevo, da njihov proizvod okrenu na koridor ka Luci Bar, čime će se iskoristiti puna valorizacija logističkog pravca preko Luke Bar.

“Takođe, dogovoren je projekat koji se odnosi na sintezu subjekata strateškog logističkog lanca Srbija Kargo – Montecargo – Luka Bar, odnosno zajedničko marketinško nastupanje tih kompanija kako bi on bio implementiran u skladu sa modernim uslovima pružanja logistike korisnicima, odnosno privredi obje države”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije