fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZejak: Obnavljanje licence ogroman korak do toga da MA poleti

Zejak: Obnavljanje licence ogroman korak do toga da MA poleti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obnavljanje licence Montenegro Airlinesu (MA) u stečaju za organizaciju održavanja vazuhoplova, ogroman je korak do toga da kompanija poleti, što će najvjerovatnije da uradi, saopštio je stečajni upravnik, Saša Zejak.

„Podizanje sektora za održavanje vazduhoplova je ogroman korak da poletimo i mi ćemo to najvjerovatnije da uradimo. Razmotrićemo trenutnu epidemiološku situaciju i tržište“, rekao je Zejak na konferenciji za novinare.

On je kazao da obnavljanje odobrenja Organizacije za linijsko i bazno održavanje vazduhoplova – Part 145 omogućava kompaniji da održava avione.

„Ako budemo iznajmljivali avione, to će biti embraer, odnosno foker 100, jer imamo veliki broj rezervnih djelova i to održavanje nama dođe besplatno“, naveo je Zejak.

On je kazao da će učiniti sve da MA ponovo poleti, ne narušavajući interese kompanija, pri tome najviše misleći na crnogorske komapnije.

„Imamo foker 100, a razmatramo ponude da određene avione iznajmimo na lizing ili neki drugi način. Radimo sve na dobrobit povjerilaca, građana i države Crne Gore“, rekao je Zejak i dodao da ponovno podizanje MA nikome ne nanosi štetu.

On je kazao da su više puta izlazili u susret kompaniji To Montenegro, što će nastaviti i dalje da rade, jer im je cilj da to preduzeće radi.

„Takođe, nama država ništa ne pomaže otkad je otvoren stečaj, a mi punimo državni budžet od poreza na plate i na djelatnost koju obavljamo“, dodao je Zejak.

On je, na pitanje novinara da prokomentariše izjavu potpredsjednika Valde Dritana Abazovića da je uradio sve da To Montenegro ne poleti, kazao da je stečajni postupak sudski, a ne politički i da nije na stečajnom upravniku da daje političke komentare na nečije političke izjave.

Zaposleni u MA, Miljan Perović, saopštio je da se kompanija samofinansira, odnosno koristi postojeće resurse i da trenutno ima 31 zaposlenog.

„To je samoodrživa kompanija. Nakon stečaja MA je počeo da koristi svoje resurse. Prvo je otvorena poslovnica, zatim predstavništvo na aerodromu gdje nudimo usluge špedicije, transfere našim vozilima i iznajmljivanje poslovnih prostora koji su u vlasništvu MA“, precizirao je Perović.

On je naveo da je To Montenegru poslata ponuda o saradnji, ne samo na održavanju vazduhoplova nego i iznajmljivanju poslovnih prostorija, transferu posade i prodaji avio-karata.

„Nakon tog odgovora obavijestićemo javnost o svemu“, dodao je Perović.

Saradnica i dugogodišnji zaposleni u MA, Dubravka Đurić, kazala je da će obnovom licenci za linijsko i bazno održavane aviona tipa foker 100 i embraer 195, MA sa timom licenciranih inžinjera i mehaničara vratiti u funkciju svoje značajne kapacitete, a Crnoj Gori mogućnost baznog održavanja aviona.

„U toku su aktivnosti za dobijanje drugih licenci za rad, što će kompaniji donijeti nove mogućnosti i prihode“, dodala je Đurić.

Prema njenim riječima, to je iskorak bitan za MA, građane i privredu. To je i značajan korak u pravcu stvaranja uslova da se, kako je kazala, orao MA ponovo vine u nebo.

„MA je za više od četvrt vijeka rada postao dio našeg identiteta. Radili smo i nastavljamo da radimo o dobru i napretku i da MA podižemo sa entuzijazmom, na dobroj osnovi, koju predstavlja višedecencijski posvećeni rad, iskustvo, kao i dostizanje najzahtjevnijih standarda kvaliteta i bezbjednosti“, saopštila je Đurić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije