fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZdravstveni radnici među prioritetima za kupovinu stanova

Zdravstveni radnici među prioritetima za kupovinu stanova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U četvrtoj fazi projekta Hiljadu plus prednost sa ostalim prioritetnim grupama za kupovinu stanova, imaće crnogorski zdravstveni radnici, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizama, Marko Čanović.

On je rekao da se četvrta faza projekta realizuje planiranom dinamikom i da će do kraja avgusta biti raspisan javni poziv za banke i ponuđače stanova, nakon kojih će se znati konačni uslovi po kojima će građani moći da riješe stambeno pitanje.

„Imajući u vidu situaciju sa pandemijom koronavirusa koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili i nose zdravstveni radnici, nakon pažljivog razmtranja i uzimanja u obzir svih okolnosti, odlučeno je da upravo oni, pored postojećih, budu prioritetni u četvrtoj fazi projekta“, kazao je Čanović Pobjedi.

On je dodao da će se detaljni uslovi o učešću prioriteta biti definisani kroz javni poziv za građane.

„Stvorili su se formalni uslovi za dalju realizaciju projekta kroz nastavak saradnje sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Takođe, potpisan je i ugovor sa Proconom, jedinicom za implementaciju projekta. Ono što je sigurno za sad, jeste da će uslovi biti isti kao u prethodnoj fazi ili povoljniji, a to je kamatna stopa do 2,99 odsto i cijena po metru kvadratnom do 1,1 hiljadu EUR“, naveo je Čanović.

Projekat rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – Hiljadu plus, predstavlja projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu.

„Uspješna priča projekta traje od 2010. godine kada je počela prva faza, a danas, deset godina kasnije, radi se na realizaciji četvrte. Imajući u vidu zainteresovanost građana da kroz ovaj projekat riješi stambeno pitanje, Vlada je nastavila saradnju sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje nove faze projekta“, saopštio je Čanović.

On je dodao da je ukupna vrijednost četvrte faze projekta 20 miliona EUR.

Najčitanije