fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZbog paljenja livada ugroženi dalekovodi

Zbog paljenja livada ugroženi dalekovodi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ponovo se suočavaju sa novim-starim problemom, koji im otežava ionako težak posao, da u ovim izazovnim vremenima održe stabilnim elektrodistributivni sistem Crne Gore.

Iz CEDIS-a su saopštili da na području opštine Pljevlja, kao i u Beranama i Šavniku, mještani u posljednjih nekoliko dana pale livade, a nesmotrene radnje izazivaju požare koji neminovno ugrožavaju dalekovode i niskonaponsku mrežu, jer su ovi objekti na seoskom području uglavnom izgrađeni na drvenim stubovima, pišu Dnevne novine.

To uzrokuje, kako su naveli, dugotrajne prekide u napajanju električnom energijom korisnika na tim područjima.

“Tako je zbog havarija, izazvanih požarima na livadama, došlo do ispada dalekovoda 35 kV Židovići-Šumani-Odžak-Kosanica sa kojeg se napaja veliki broj korisnika. Dosta problema bilo je i zbog ugroženosti dalekovoda 10 kV Borovice, Krupice, Orlja, Komini, Boljanjci, a štetu je pretrpjela i niskonaponska mreža za selo Kovač”, saopštili su iz CEDIS-a.

Usljed požara izgorjelo je oko deset nosnih stubova i jedan A stub. Zbog toga su pojedina sela ostajala bez napajanja električnom energijom i duže od 20 sati.

Ekipe CEDIS-a uspjele su da sve havarisane stubove saniraju i trenutno svi korisnici imaju uredno napajanje električnom energiom.

Iz CEDIS-a upozoravaju da na seoskim područjima pljevaljske i šavničke opštine ima puno požara koji još nisu ugašeni i koji mogu napraviti dodatne probleme na distributivnoj mreži i uzrokovati nove prekide u napajanju električnom energijom.

“Molimo mještane da se uzdrže od tih radnji, naročito u blizini energetskih objekata, da ne bi ugrožavali i sebe i druge i otežavali posao našim ekipama koje ulažu nadljudski napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema u ovom izuzetno teškom vremenu, prepunom rizika po zdravlje stanovništva”, navode iz CEDIS-a.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...