fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršena rekonstrukcija mHE Slap Zete i Glava Zete

Završena rekonstrukcija mHE Slap Zete i Glava Zete

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) i norveška kompanija NTE, nakon uspješnog puštanja u rad rekonstruisane i modernizovane male hidroelektrane (mHE) Slap Zete, završile su rekonstrukciju i modernizaciju i druge male hidroelektrane u bjelopavlićkoj ravnici, Glava Zete.

Iz EPCG su saopštili da projekti rekonstrukcije dvije mHE Slap Zete i Glava Zete predstavljaju dio investicionog plana elektroenergetske kompanije, sa ciljem da se kroz projekte rekonstrukcije sačuvaju i povećaju kapaciteti već postojećih malih hidroelektrana.

Izvršni direktor kompanije Zeta Energy, Dragan Vlahović, rekao je da je u taj projekat uloženo preko osam miliona EUR.

„U tehničkom smislu, rezultat ove investicije biće povećanje proizvodnje od 30 odsto u odnosu na raniju. Prilikom realizacije projekata, vođena je i odgovorna socijalna politika, tako da tokom cijelog procesa nije bilo otpuštanja radnika. Rekonstrukcija i modernizacija su sprovedene uz poštovanje svih ekoloških standarda”, naveo je Vlahović.

Projekat rekonstukcije obuhvatio je zamjenu kompletne elektro-mehaničke opreme, kao i sanaciju i adaptaciju kompletne građevinske infrastrukture.

Prosječna ostvarena proizvodnja u periodu prije rekonstrukcije iznosila je 14,6 gigavat sata (GWh), dok će sada godišnja proizvodnja iznositi 20,5 GWh.

„Do tog značajnog rezultata došlo se povećanjem stepena efikasnosti turbinskog sklopa i samih generatora. Projekat rekonstrukcije je obuhvatio i ugradnju najsavremenije tehnologije za tretman otpadnih voda, čime su ispunjeni najsavremeniji zahtjevi u cilju zaštite životne sredine“, navodi se u saopštenju EPCG.

Mala hidroelektrana Slap Zete izgrađena je 1952. godine sa instalisanom snagom od 1,2 megavati (MW), a tri godine kasnije u pogon je puštena i Glava Zete, snage 4,5 MW. Oba objekta od 2010. godine posluju u sastavu zajedničkogn preduzeća EPCG i norveške NTE.

Najčitanije