fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZatvaranje skijališa bilo bi turistička katastrofa

Zatvaranje skijališa bilo bi turistička katastrofa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zatvaranje skijališta predstavljalo bi turističku katastrofu, ocijenili su poslenici te djelatnosti na sastanku organizovanom u Privrednoj komori (PKCG) i apelovali na građane da strogo poštuju mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Sastanak je održan na inicijativu ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, nakon najava da bi, usljed nedovoljnog poštovanja epidemioloških mjera, moglo doći do zatvaranja crnogorskih skijališta.

Privrednici, kako je saopšteno iz PKCG, apeluju na posjetioce ski centara da strogo poštuju mjere koje je u cilju sprečavanja širenja koronavirusa propisalo Ministarstvo zdravlja, ističući da turistički poslenici ulažu maksimalne napore kako bi se omogućio njihov bezbjedan boravak na skijalištima i u ugostiteljskim objektima.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, Ranko Jovović, apelovao je da se pojačaju napori kako bi se maksimalno ispoštovale epidemiološke mjere, jer bi zatvaranje skijališta kao izvora značajnih turističkih prihoda predstavljalo katastrofu.

“Moramo svi pružiti dodatni doprinos za zaštitu zdravlja u ovoj složenoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je Jovović.

Direktor Skijališta Crne Gore, Miloš Popović, naveo je da su urađene interne procedure o načinu pružanja usluga korisnicima usluga tog preduzeća za vrijeme trajanja epidemioloških mjera za suzbijanje pojave i širenja virusa korona.

“Pojačaćemo napore da se mjere maksimalno poštuju, jer skijališta kao otvoreni prostori predstavljaju minimalni epidemiološki rizik. Situacija je kompleksnija u ugostiteljskim objektima, gdje privrednici ulažu velike napore prilagođavajući prostor u skladu sa instrukcijama nadležnih, dijele maske, dezinfekciona sredstva, ali se dešavaju neprijatne situacije sa posjetiocima koji ne žele da poštuju mjere”, rekao je Popović.

On je zbog toga uputio apel građanima da se striktno pridržavaju mjera ukazujući na ogromne posljedice zatvaranja skijališta.

“Privreda posebno Kolašina, Žabljaka, Rožaja, Nikšića i Berana bila bi ugrožena, pošto skijališta predstavljaju motor poslovnih aktivnosti tokom zimske sezone”, kazao je Popović.

On je naveo da je epidemiološki rizik znatno smanjen sa završetkom zimskog raspusta, ali smatra da je tokom vikenda potrebno angažovati više redara kako bi se omogućilo dosljedno sprovođenje mjera, prije svega distance.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, saopštila je da epidemiološke mjere obavezuju sve građane, kao i poslovodstvo skijališta.

“Glavni cilj nam je da u zimskoj sezoni ostvarimo što bolje rezultate i pošaljemo poruku da je Crna Gora sigurna i bezbjedna destinacija”, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je tražila veće angažovanje inspekcijskih službi, kao i redara u turističkim objektima kako bi se maksimalno implementirale sve propisane mjere.

Predstavnici crnogorskih skijališta Dalibor Raičević iz Vučja, Mirsad Kalač iz SC Turjaka, Ivan Radević iz Turističke organizacije (TO) Berane, kao i Miroslav Karadžić iz Savinog kuka istakli su važnost i posvećenost poštovanju mjera, uz isticanje da su skijališta bezbjedna za posjetioce, te da ne znaju za slučajeve zaraze na ovim lokacijama.

Oni su apelovali na građane da poštuju fizičku distancu, kako na žičarama, tako i u ugostiteljskim objektima.

Potpredsjednica PKCG, Nina Drakić, kazala je da ta insitutcija apeluje na sve da poštuju mjere kako bi sačuvali zdravlje i obezbijedili nesmetano odvijanje turističkih aktivnosti i ostvarenje što boljih rezultata u sezoni.

“Svi treba da damo doprinos tome, kako privrednici tako i svaki građanin pojedinačno”, kazala je Drakić.

Najčitanije