fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaštititi radnike od gubitka posla

Zaštititi radnike od gubitka posla

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država Crna Gora je dužna da zaštiti radnike od gubitka posla kroz pružanje pomoći onim preduzećima kojima je ona najpotrebnija, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz te partije su naveli da bi, umjesto otpuštanja radnika, bilo svrsishodno produžiti ugovore o radu na određeno vrijeme.

„Već dugo je nezaposlenost veliki problem u Crnoj Gori. Pandemija koronavirusa ga dodatno usložnjava i dovodi do neslućenih razmjera. Naime, Međunarodna organizacija rada je procijenila da bi ova epidemija mogla da pokrene svjetsku ekonomsku krizu i uzrokuje da 25 miliona ljudi ostane bez posla“, navodi se u saopštenju.

To će, nakon krize 2008. godine, bez sumnje, biti najveći udar na svjetsku ekonomiju, a neki analitičari već govore da se radi o najvećoj krizi u 21. vijeku.

„SNP ističe primjere pojedinih poslodavaca koji su odlučili ne samo da svoje zaposlene zadrže, već i da im obezbijede dvije plate unaprijed kako bi im pomogli da što lakše prebrode ekonomske teškoće nastale usljed pandemije koronavirusa“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su, kao jednu od mjera ublažavanja krize, predložili odlaganje plaćanja računa za komunalije za sve građane na period od najmanje 60 dana, njihovo smanjenje ili oslobađanje od obaveze plaćanje za prvi mjesec borbe sa krizom.

„Ovo je potrebno iz razloga što ima mnogo nezaposlenih i osoba u socijalnoj potrebi koji nemaju sredstava za izmirenje računa. Tu mjeru bi pratila i zabrana isključenja potrošača sa elektro, vodovodne i telekomunikacione mreže u periodu od najmanje dva mjeseca“, kazali su iz SNP-a.

Osim toga, za vrijeme širenja virusa bilo bi dobro ograničiti zarade u javnom sektoru na jednu prosječnu platu, imajući u vidu činjenicu da je veliki broj funkcionera zahvaljujući programu Vlade, odnosno narodnim parama, riješio stambeno pitanje, pa nemaju probleme koji muče većinu običnih građana.

SNP je apelovala na velike i profitabilne kompanije da pokažu solidarnost i pruže podršku u vidu novca ili robe i usluga zdravstvenim institucijama i ugroženim kategorijama stanovništva.

„Sigurno je da samo pravovremenim i koordinisanim akcijama možemo izbjeći najveći teret krize, pri čemu je ključno pružiti podršku onima kojima je ona najpotrebnija“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije