fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaradu moguće naplatiti sa obračunskom listom kod izvršitelja

Zaradu moguće naplatiti sa obračunskom listom kod izvršitelja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaposleni kojem poslodavac ne isplati zaradu može da naplati i platu i doprinose preko javnog izvršitelja uz pomoć obračunske liste, saopštili su predstavnici Saveza sindikata (SSCG) i Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Obračunska lista, koju je poslodavac dužan da izda zaposlenom i kada mu nije isplatio platu, po novom Zakonu o radu ima snagu izvršne isprave.

“Zaposleni će, ukoliko procijeni da iz bilo kojeg razloga može doći do blokade kod poslodavca, moći da pokrene postupak izvršenja zbog naplate zarade i doprinosa”, kazali su Pobjedi predstavnici sindikata.

To znači da je dovoljno da obračunsku listu ponese javnom izvršitelju koji pokreće proceduru naplate.

“Ukoliko obračunska lista nije izdata, zaposleni treba da se obrati Inspekciji rada, jer u tom slučaju poslodavac krši zakon i izlaže se visokim kaznama”, kazao je generalni sekretar USSCG, Srđa Keković.

Dok su u sindikatu zadovoljni novim rješenjem iz Zakona oradu, poslodavci smatraju da je problematično i da će povećati blokade.

Iz Unije poslodavaca (UPCG) su objasnili da se problematičnost primjene te norme odnosi na privredni i javni sektor.

“Sigurni smo da će se to najprije pokazati kod poslodavaca iz javnog sektora. Opšte je poznato da većina lokalnih uprava ima dugogodišnje probleme sa prihodima i finansiranjem poslova iz svojih nadležnosti, a naročito sa isplatom obaveza po osnovu zarada, čime se posredno problemi prenose i na državu“, rekli su iz UPCG.

Oni smatraju da je o stanju u privredi, odnosno malim i srednjim preduzećima, suvišno govoriti, posebno kada se zna da svakog mjeseca, već godinama, broj blokiranih preduzeća stagnira ili raste.

Iz UPCG su kazali da takva norma može dovesti do blokade računa kada poslodavac, zbog problema koje ima u redovnom radu, može ugroziti i čitavo poslovanje, te time u još nepovoljniju situaciju dovesti i same zaposlene.

“Ona može dovesti i do određenih zloupotreba, na primjer u situacijama kada je zarada već isplaćena da je obračun krivotvoren i slično, jer prigovor ne odlaže izvršenje, a postupak pred sudom, zbog ispravljanja „grešaka”, može biti dug i skup – što i praksa pokazuje“, naveli su predstavnici UPCG.

Oni su dodali da su svima poznati slučajevi nesavjesnog postupanja pojedinih izvršitelja.

UPCG je još u radnoj grupi za izradu novog zakona o radu bila protiv takvog rješenja, koje su podržali predstavnici sindikata i Vlade.

“Obračun zarada je i po tadašnjim zakonskim rješenjima imao snagu vjerodostojne isprave, a zaposleni su imali mogućnost i mehanizme da zaštite svoja prava preko Inspekcije rada, Poreske uprave, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i suda”, saopštili su iz UPCG.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...