fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaposlenima u blokiranim firmama niko ne garantuje zaštitu potraživanja

Zaposlenima u blokiranim firmama niko ne garantuje zaštitu potraživanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaposlenima u preko 18 hiljada preduzeća čiji računi su blokirani kraće ili duže, niko ne garantuje zaštitu potraživanja, za razliku od onih u firmama koje su otišle u stečaj koji se mogu namiriti iz Fonda rada, piše Pobjeda.

Koliko je ukupno zaposlenih kod toliko blokiranih preduzeća, čiji broj godinama ne pada ispod 17 hiljada, zvanično nije saopšteno, jedino se prema podacima Centralne banke (CBCG) vidi da je ukupni iznos za koji su im računi blokirani kreće oko 600 miliona EUR.

U posljednje vrijeme počelo je da se postavlja pitanje kada će država u potpunosti ispoštovati direktivu EU 2008/94/EZ, koja predviđa da se zaštite potraživanja zaposlenih i u firmama koje su u blokadi.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalnog staranja na te zahtjeve odgovaraju da se kroz izmjene zakona o radu i o Fondu rada, vezano za stečajce, napravio veliki iskorak, a da bi sve ostalo, s obzirom da ima 18 hiljada blokiranih, bio preveliki rizik.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su procjenjivali fiskalni uticaj „ambicije da pokriju i prava zaposlenih u blokiranim firmama“ i da se pokazalo da je on nemjerljiv zbog velikog broja blokiranih.

U Uniji slobodnih sindikata (USSCG) su najavili da će zvanično tražiti zaštitu potraživanja zaposlenih u blokiranim firmama.

Iz te radničke asocijacije Pobjedi su kazali da su ministru finansija Darku Radunoviću podnijeli inicijativu da se stanje promijeni kroz izmjenu pravilnika.

“USSCG je podnijela inicijativu za izmjenu Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Poreska uprava (PU) će imati ingerenciju da već u prvom mjesecu preduzima mjere prema poslodavcu koji nije isplatio zaradu i uplatio poreze i doprinose”, rekli su iz Unije.

Osim toga, novim Zakonom o radu, propisano je da obračun zarade, koji je poslodavac dužan da izda zaposlenom na kraju mjeseca bez obzira da li je isplatio zaradu, ima snagu izvršne isprave.

“Tako će zaposleni, ukoliko procijeni da iz bilo kojeg razloga može doći do blokade kod poslodavca, moći da pokrene postupak izvršenja radi naplate zarade i doprinosa”, dodali su iz Unije.

U USSCG, kako navode, nemaju podatak koliko je zaposleno radnika u armiji blokiranih firmi.

Ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu za menadžment Vasilije Kostić Pobjedi je kazao da pravni status zaposlenih u blokiranim preduzećima nije isti kao i onih nad kojima je otvoren stečaj.

Što se radnika tiče, kako je objasnio, oni su jednako pogođeni, bilo da je preduzeće blokirano svojom ili tuđom krivicom, pa skoro da nijesu u stanju da naprave razliku, a i da jesu ne bi im to bilo od velike pomoći.

“Imajući u vidu da su posljedice po radnike u oba slučaja gotovo iste, trebalo bi ozbiljno razmotriti šta činiti sa zaradama radnika u blokiranim firmama. Rješenje neće biti lako naći, jer je trajna karakteristika naše privrede nelikvidnost pa su naša preduzeća više ili manje stalno izložena toj, po poslovanje, opasnoj pojavi”, smatra Kostić.

Kostić je rekao da treba imati na umu da preduzeća nad kojma je otvoren stečaj nemaju mogućnost da funkcionišu na način na koji su to činjela do tada.
Njihova tržišna funkcionalnost je dokazano negativna i zahtijeva ili restrukturiranje ili likvidaciju.

“Kod preduzeća koja su blokirana to nije slučaj ili često može biti, jer nerijetko zapadaju u nelikvidnost i zbog neispunjavanja obaveza plaćanja od strane njihovih kupaca”, poručio je Kostić.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) i član skupštinskog Odbora za ekonomiju Boris Mugoša Pobjedi je kazao da Vlada treba ići u pravcu pripreme zakonskih pretpostavki da se zaokruži i zaštita potraživanja radnika u blokiranim firmama.

“Vjerujem da će i oko tog pitanja socijalni partneri – Vlada, sindikat i poslodavci postići kompromis, koji će rezultirati realno održivim rješenjima. Novim Zakonom o radu, donešenim krajem prošle godine napravljen je značajan iskorak u stvaranju preduslova za rješavanje problema radnika koji su ostali bez posla zbog stečaja i koji dugo godina ne mogu da ostvare svoja prava”, zaključio je Mugoša.

Najčitanije