fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZaposleni sa višim platama da podnesu veći teret

Zaposleni sa višim platama da podnesu veći teret

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Namjera Predloga dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se uvećava porez na iznadprosječne zarade, je da se ostvari princip solidarnosti i da zaposleni sa visokim platama podnesu malo veći teret, smatra predlagač zakonskog rješenja, Aleksandar Damjanović.

“Namjera Predloga zakona, koji je ove sedmice ušao u skupštinsku proceduru, je da zaposleni sa visokim zaradama podnesu malo veći teret nego najveći broj građana, zaposlenih čije su zarade prosječne ili ispod prosječne, odnosno najveći broj crnogorskih penzionera”, rekao je Damjanović agenciji Mina-business.

Dopuna se odnosi na višu poresku stopu na zarade veće od prosječnih.

“Na lična primanja koja su iznad prosječne mjesečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini u Crnoj Gori, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, stopa poreza na dohodak iznosi 15 odsto na iznos primanja iznad prosječne zarade”, navodi se u dokumentu.

Damjanović, koji je nezavisni poslanik u Skupštini, kazao je da je Vlada već dala negativno mišljenje na predloženi koncept sa dosta neubjedljivom argumentacijom.

“Očekujem da se dozvoli makar rasprava u Skupštini o Predlogu zakona i ukrste argumenti za i protiv, uz moju napomenu kao predlagača da bi prag progresivnog oporezivanja mogao da bude veći od predloženog, recimo u smislu oporezivanja zarada većih od dvije prosječne zarade”, naveo je Damjanović.

S druge strane, Damjanović je rekao da očekuje da to bude impuls za debatu o tome da li je neophodno još intervencija u poreskom sistemu, a u sklopu ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, poput smanjenja stope poreza na dobit za zatvorene djelatnosti, odnosno povećanja stope poreza na dobit za sektore koji su ekstraprofitirali tokom pandemije, poput finansijskog, proizvodnje i trgovine ljekovima, kao i maloprodaje prehrambenim proizvodima.

“Takođe je neophodno preispitati postojeći koncept poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali i porez na imovinu, jer sadašnji način oporezivanja sve više i više povećava socijalne razlike i ruši proklamovanu solidarnost u pandemiji koronavirusa”, naveo je Damjanović.

Sadašnji način oporezivanja, kako smatra, stvara brojčano mali, ali veoma uticajan broj milionera u Crnoj Gori, preduzeća i građana, koji pritiskom na državne i institucije praktično determinišu crnogorsku političku scenu, odnosno donose ključne političke odluke.

U predlogu zakonskog rješenja se objašnjava da su razlozi za dopunu sadržani u potrebi da se u sklopu mjera za saniranje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa ostvare dodatni prihodi budžeta, uz primjenu principa solidarnosti.

U dokumentu se dodaje da ne postoji potreba za usaglašavanjem sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim konvencijama.

“Za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva. Naprotiv, primjenom zakona biće ostvarena dodatna finansijska sredstva”, navodi se u predlogu.

Razlog za stupanje na snagu zakona danom objavljivanja u Službenom listu sadrži se u, kako se zaključuje, potrebi hitnog donošenja izmjena važećeg zakona kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije koronavirusa.

Najčitanije