fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZapadni Balkan da izraste u primjer konkurentnog regiona

Zapadni Balkan da izraste u primjer konkurentnog regiona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zapadni Balkan trebalo bi da izraste u primjer konkurentnog regiona koji konstantno povećava svoj udio u svjetskoj ekonomiji i koji je privlačan investitorima, saopštio je zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije, Fatmir Bitići.

Bitići, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, je na sastanku sa crnogorskim vicepremijerom Dritanom Abazovićem, kazao da su njih dvojica na prethodnom sastanku obećali da će nastaviti da snažno rade i podržavaju napore na inteziviranju odnosa između dvije države, u cilju razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

„Region Zapadnog Balkana ima veliku šansu da iskoristi svoje prednosti u postkovid periodu i da se pozicionira na evropskoj i svjetskoj mapi kao stabilan region koji će se prepoznavati po međusobnoj saradnji i demokratskim vrijednostima“, rekao je Bitići.

On je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju kabineta Abazovića i Bitićija, naglasio potrebu Zapadnog Balkana da izraste u primjer konkurentnog regiona koji konstantno povećava svoj udio u svjetskoj ekonomiji i koji je privlačan investitorima.

„Jačamo konkurentnost kroz zajedničke lance vrijednosti Zapadnog Balkana u postkovid periodu. Težimo Evropskoj uniji (EU) i imamo obavezu prema građanima da stvorimo uslove za život. Naša saradnja se nastavlja, razmjena znanja, iskustava i dobre prakse između dve zemlje su ključ našeg razvoja“, rekao je Bitići.

Abazović i Bitići su ocijenili da današnjim sastankom potvrđuju čvrstu posvećenost još intezivnijoj međusobnoj saradnji i jačanju prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Abazović je konstatovao da između dvije zemlje postoji trajno prijateljstvo koje je neraskidivo i koje je u korist građana dvije države, a primjer u regionu.

„Povećajmo povjerenje, podržimo regionalne inicijative i eliminišimo sve barijere. Uradimo sve da u budućnosti ovu zonu tretiramo kao jednu u ekonomskom smislu kako bi bili konkurentni prema EU“, dodao je Abazović.

Abazović je ocijenio da je ideja i ambicija Vlade da sa zemljama Zapadnog Balkana ima identične odnose kao sa Sjevernom Makedonijom, istakavši da i van turističke sezone žele intezivnu distribuciju ljudi, robe i usluga i povezivanje privrednih komora dvije države.

„Moramo raditi na razbijanju svih mogućih predrasuda na Zapadnom Balkanu kako bi uhvatili povoljan vjetar koji će sresti naše sudbine na putu ka Evropskoj uniji“, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije