fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaokružili set usluga za elektronsko prijavljivanje obaveza

Zaokružili set usluga za elektronsko prijavljivanje obaveza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je uspostavila servis za podnošenje elektronske poreske prijave za obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost – preduzetnike po stvarnom dohotku i pojedince koji su obveznici poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Time je, kako je je saopšteno iz PU, zaokružen čitav set usluga za elektronsko prijavljivanje poreskih obaveza.

Iz tog poreskog organa su podsjetili da rok za dostavu godišnjih prijava poreza na dohodak građana (GPPFL) ističe 30. aprila.

“Smanjenje administrativnog opterećenja u cilju podsticanja dobrovoljnog plaćanja poreza predstavlja poseban prioritet u radu PU, te se već dugi niz godina ulažu posebni napori kako bi se poreskim obveznicima omogućilo da poresku obavezu prijave na što jednostavniji i brži način”, navodi se u saopštenju.

PU je od 2014. godine uvela čitav niz servisa, među kojima se posebno izdvajaju oni koji su u vezi sa prijavom poreske obaveze elektronskim putem, i to dostava prijave poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, mjesečne prijave poreza na dodatu vrijednost, godišnje prijave poreza na dobit, godišnje prijave poreza na dohodak pojedinaca, kao i prijave poreza po odbitku na prihode koje ostvari rezidentno i nerezidentno pravno lice.

Uveden je i servis za dostavu finansijskih iskaza i zahtjeva za povraćaj PDV-a.

“Ti servisi omogućavaju poreskim obveznicima da poreske prijave podnesu sa svojih računara bez čekanja na šalterima i bez ograničenja u vezi sa radnim vremenom službenika adminstracije”, dodaje se u saopštenju.

Osim servisa za prijavljivanje poreske obaveze, u nastojanju da izađe u susret potrebama poreskih obveznika, PU je uvela servis za uvid i štampu analitičke kartice na kojoj su evidentirana zaduženja i uplate po osnovu svih vrsta poreza osim obaveza po osnovu poreza na dohodak pojedinaca i doprinosa koje se uplaćuju na jedinstveni račun.

Takođe, omogućen je pregled registracionih podataka, podataka o zaposlenima, kao i objektima prijavljenim za obavljanje djelatnosti kroz CROO.

“U prilog značaju servisa uspostavljenih tokom prethodnih pet godina govori i činjenica da broj poreskih obveznika koji koriste elektronske servise PU u kontinuitetu raste, te porez na dobit elektronski prijavljuje čak 98 odsto obveznika, a i 75 odsto IOPPD obrazaca i 70 odsto PDV prijava dostavlja se elektronskim putem”, precizira se u saopštenju.

Pri pojednostavljivanju procedura i komunikacije s PU posebna pažnja se posvećuje i očuvanju bezbjednosti podataka o individualnim poreskim obveznicima, pa je upotreba elektronskih servisa omogućena isključivo uz posjedovanje digitalnog sertifikata, kao sredstva za verifikaciju i autentifikaciju korisnika koji pristupaju i upravljaju podacima.

“Kako PU nastoji da bude efikasan i moderan servis za poreske obveznike, pored do sada realizovanih aktivnosti u vezi sa unaprjeđenjem funkcionalnosti sistema za poreske obveznike, i u narednom periodu koristiće se svi dostupni resursi za jačanje uslužne funkcije poreskog organa”, rekli su iz PU.

Poseban prioritet će biti omogućavanje uvida u analitičku karticu obveznika u vezi sa jedinstvenim računom, kao i uvođenje servisa za prijavu i odjavu zaposlenih kroz JPR obrazac elektronskim putem.

Najčitanije