fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZakonsko rješenje imalo za cilj revanšizam prema jednom čovjeku

Zakonsko rješenje imalo za cilj revanšizam prema jednom čovjeku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zakonsko rješenje o izmjenama i dopunama Zakona o radu imalo je za cilj revanšizam prema jednom čovjeku, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

On je, na konferenciji za novinare povodom Izmjena i dopuna Zakona, rekao da se takvim zakonskim rješenjem vladajuća većina revanširala jednom dijelu građana Crne Gore.

To rješenje je, kako je kazao, doneseno bez procjene fiskalnog uticaja na budžet i na finansijski sistem Crne Gore, bez komunikacije i dijaloga sa socijalnim partnerima.

On je kazao da su na netransparentan način predstavnici vladajuće većine pokušali da “provuku” amandmane, koji su prošli bez znanja Zakonodavnog odbora.

“Prošli su tako što Zakonodavni odbor nije razmatrao amandmane Demokratskog fronta, nijesu prošli ono što je ocjena usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom”, rekao je Živković.

On je kazao da se na osnovu izvještaja Zakonodavnog odbora od 27. maja vidi da ti amandmani nijesu razmatrani.

“Ovo dovoljno govori kakve su namjere vladajuće većine, jedne diletantske grupacije koja pokušava da svoju nesposobnost i komplekse liječi na način što će se revanširati nekim ljudima u sistemu”, ocijenio je Živković.

Kroz taj revanšizam, prema njegovim riječima, nanose najveću štetu finansijskom i ekonomskom sistemu Crne Gore, svim građanima i privredi i ne vode računa o održivosti Fonda PIO.

Živković je naglasio da su Izmjenama Zakona o radu, sa tržišta rada pokušali da uklone veliki broj radno sposobnih ljudi, tako što su uveli obavezu da prestaje radni odnos po sili zakona onima koji rade na radnim mjestima, na kojim se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

“Postavlja se pitanje šta ćemo da radimo sa onim ljudima kojima su već uručena rješenja o prestanku radnog odnosa po sili zakona i na koji način da te ljude zaštitimo”, naveo je Živković.

On je ocijenio da je stvar vrlo jasna i da se radi o “nesposobnoj, nesinhronizovanoj vladajućoj većini koja vuče zemlju u ambis”.

Živković je kazao da sve što je vladajuća većina do sada uradila nema nikakvu procjenu kako se to odnosi na budžet i da donosi zakonska rješenja suprotno Ustavu i dobrim evropskim praksama.

“Jedino rješenje iz ove situacije jesu vanredni parlamentarni izbori, na kojima bi mi odmjerili snage i logično da bi oni koji bi nastupali na tim izborima, prevashodno na proevropskoj platformi, kreirali novu većinu, kako bi spriječili da Crna Gora krene putem propadanja”, ocijenio je Živković.

Upitan da prokomentariše to što se Izmjenama Zakona o radu osobe koje imaju benificirani radni staž isključuju sa tržišta rada prije 60. godine i šta bi to radilo za osobe koje su kreditno zadužene, kazao je da se radi o potpunoj diskriminaciji i rješenju koje je suprotno Ustavu.

On je kazao da su zbog toga uputili predlog Ustavnom sudu za ocjenu ustanvosti tog zakonskog rješenja.

“Radi se o potpunoj diskriminaciji i eliminaciji ljudi koji su radno sposobni, koji su planirali svoju egzistenciju, odnosno obezbjeđivanje egzistencijalnih uslova za svoje porodice i na osnovu toga sigurno da imaju određena kreditna zaduženja i kreditne obaveze”, rekao je Živković.

On je istakao da je logično da su njihove zarade mnogo veće, nego što je njihova penzija.

“Ova vladajuća većina ne vodi računa ni o čemu, ne vodi računa o građanima, želeći da se revanširaju nekim ljudima u sistemu, oni su se revanširali upravo građanima Crne Gore”, poručio je Živković.

Na pitanje da li će poslanici DPS-a prisustvovati sjutrašnjem glasanju u Parlamentu o razrješenju ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, Živković je rekao da će odluka biti saopštena uskoro.

“Pred nama je dinamičan dan, do sjutra ćete dobiti odgovor da li će DPS biti prisutan na glasanju za smjenu Leposavića”, kazao je Živković.

Ova Vlada, prema njegovim riječima, nema većinu, niti podršku.

“Ova Vlada više nema podršku vladajuće većine, to više ne zavisi od onoga što će se desiti sa Leposavićem. Odavno ne funkcionišu odnosi između predstavnika vladajuće većine i siguran sam da ćemo vrlo brzo doći u poziciju raspisivanja parlamentarnih izbora”, zaključio je Živković.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...