fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZakonima o inovacijama do nove ekonomske vrijednosti

Zakonima o inovacijama do nove ekonomske vrijednosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dugoročni efekti zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i o inovacionoj djelatnosti ogledaće se u rastu broja inovativnih kompanija i novih radnih mjesta, povećanju izvoza i rastu ekonomske aktivnosti, saopštila je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Damjanović je kazala da razvoj tehnologija i primjena inovacija danas predstavljaju i osnovnu komparativnu prednost svake uspješne ekonomije pa bi zanemarivanje te činjenice, moglo da ima nesagledive posljedice.

„Zakonom o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i Zakonom o inovacionoj djelatnosti Crna Gora otvara nove mogućnosti, široki spektar olakšica i podsticaja. Želi se kreirati ambijent koji će značajno smanjiti operativne troškove inovativnim kompanijama i startapovima u početnim fazama razvoja njihovih proizvoda, te stimulisati privatni sektor da više ulaže u sopstveno istraživanje i razvoj, kao i u inovativne projekte drugih“, rekla je Damjanović.

Ovim zakonima, Crna Gora, kako je ocijenila, podstiče razvoj svoje ekonomije bazirajući je na znanju, inovacijama i internacionalizaciji poslovanja.

„Kao otvorena ekonomija, zbog svoje geografske lokacije, političke stabilnosti i izuzetno atraktivnog ambijenta za život i rad Crna Gore je veoma interesantna za strane investitore kao i međunarodne frilensere“, kazala je Damajnović.

Značajnim dijelom, predlog zakona usmjeren je i na rješavanje važnog problema crnogorskog društva, koji se tiče “odliva talenata” koji, kako smatra, predstavlja strukturni i višedecenijski problem.

„S tim u vezi, nova zakonska rješenja će pomoći da spriječimo ili usporimo odliv talentovanih mladih ljudi omogućavajući im da stvaraju iz Crne Gore kroz jako stimulativan ambijent za rad“, poručila je Damjanović.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, rekla je da kao najveću prednost nedavno usvojenih zakona vidi činjenicu da crnogorsko zakonodavstvo prvi put prepoznaje kompanije koje obavljaju inovacione djelatnosti, ulažu u njih svoje resurse i obezbjeđuju tehnološke uslove za razvoj inovacija.

„Zahvaljujući značajnim poreskim olakšicama vjerujemo da će se biznis sektor u budućnosti lakše odlučivati za ulaganje u inovacije, budući da će dio novca kroz poreske olakšice sada moći da se reinvestira. Olakšano je i podstiče se zapošljavanje eksperata, među kojima je najviše mladih. Konačno, značajno je olakšano osnivanje start up i drugih kompanija, što za velike kompanije i tehnološke lidere poput Crnogorskog Telekoma znači veći broj potencijalnih partnera na inovativnim projektima“, ocijenila je Cibulskaja.

Važan sljedeći korak je usvajanje strategije digitalne transformacije Crne Gore od naredne do 2025. godine, čija je izrada u toku i koja bi, kako smatra, trebalo da ponudi smjernice za usklađivanje ostalih zakona koji trenutno usporavaju ili predstavljaju prepreke digitalizaciji.

„Time bi se, recimo, izjednačile digitalna i fizička identifikacije korisnika, elektronski i fizički pečat, da elektronski identitet bude pravno izjednačen sa fizičkom identifikacijom, a koji bi bio dostupan preko pametnih uređaja i slično“, objasnila je Cibulskaja.

Inovativnim kompanijama u Crnoj Gori je poručila da se informišu o prilikama koje su novi zakoni otvorili.

„Iskoristite ih da ulažete u inovacije, digitalizaciju i nauku, organizujte se i povežite sa drugim kompanijama na tržištu koje vašem biznisu mogu ponuditi dodatnu vrijednost i pridružite nam se da zajedno stvaramo svijet novih mogućnosti u Crnoj Gori“, poručila je Cibulskaja.

Telekom je u junu potpisao strateško partnerstvo sa Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore (NTP) i Ministarstvom nauke, vrijedno oko 1,5 miliona EUR.

Na taj način su, kako je saopšteno iz kompanije, pokazali da prepoznaju namjeru Ministarstva nauke i Vlade da u Crnoj Gori stvore prostor za razvoj inovacija, a usvajanje ova dva zakona novi je i značajan korak na tom putu.

Izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka (NTP), Velibor Bošković, kazao je da je završetak radova na objektu NTP-a predviđen za decembar naredne godine.

„Međutim, postoji šansa da će vrata NTP-a biti otvorena za svoje stanare i posjetioce možda već na jesen naredne godine“, rekao je Bošković.

On je dodao da je veliki broj kompanija i pojedinaca koji posluju u Crnoj Gori pokazalo interesovanje za rad u NTP-u.

„Osim interesovanja sa domaćeg tržišta, dobijamo upite iz regiona i šire i to upravo tehnološki orijentisanih kompanija koje razmišljaju da svoje poslovanje presele u Crnu Goru“, saopštio je Bošković.

On je objasnio da će NTP, kroz različite programe i aktivnosti podrške, u kontinuitetu pružati mogućnost da se potencijalni korisnici usluga prijave na otvoreni poziv i u saradnji sa menadžmentom NTP-a pronađu najbolje modele za saradnju i ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

„Na taj način, niko neće biti uskraćen za podršku NTP-a ukoliko se njegova ideja ili poslovanje bazira na inovacijama, razvoju ili primjeni novih tehnologija ali i komercijalizaciji naučno istraživačkog rada“, rekao je Bošković.

Kapaciteti NTP-a će, kako je dodao, biti ponuđeni i pronalazačima, inovatorima, frilenserima kao i kreativnim timovima koji razvijaju brojne inovativne ideje i projekte.

Sa površinom od preko 14 hiljada metara kvadratnih, objekat će, kako je rekao, biti dom za 30 do 50 tehnoloških kompanija koje će stvarati nove vrijednosti u Crnoj Gori, a broj pojedinaca koji će radno mjesto moći da nađu unutar objekta kreće se oko 400 do 500.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...