fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaključen stečaj u HTP Onogošt

Zaključen stečaj u HTP Onogošt

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odobrio je konačni izvještaj stečajnog upravnika nikšićkog Onogošta, Ranka Radinovića, i zaključio stečaj koji je u tom hotelsko turističkom preduzeću (HTP) otvoren prije 12 godina.

U rješenju suda stoji da je tokom stečajnog postupka ostvaren prihod od 19,9 miliona EUR, što od prodaje imovine, što od naplate potraživanja, kamata, kao i kroz poslove realizovane kroz postupak plana lične uprave koji je prvobitno bio usvojen, piše Pobjeda.

“Do dana podnošenja konačnog izvještaja ukupno su utvrđena i namirena potraživanja povjerilaca u iznosu od 3,42 miliona EUR i to obezbijeđena potraživanja u iznosu od 847,10 hiljada EUR, prioritetna potraživanja u iznosu od 299,53 hiljade EUR, glavna potraživanja u iznosu od 1,03 miliona EUR, neobezbijeđena potraživanja u iznosu od 1,24 miliona EUR, dok je iznos od 5,51 hiljada EUR isplaćen vlasnicima kapitala”, navodi se u rješenju.

Za to vrijeme, rashodi su iznosili 10,8 miliona EUR, od čega se, kako stoji u rješenju, najveći dio odnosi na rashode u periodu od maja 2009. do kraja 2012. godine, kada je HTP Onogošt sprovodio plan lične uprave i redovno obavljao djelatnost.

Preostali dio odnosi se na administrativne i druge troškove stečaja. Kako plan reorganizacije nije u cjelosti realizovan, 2012. godine pokrenut je klasični stečaj.

“Neraspodijeljena novčana sredstva stečajne mase u iznosu od 113,04 hiljade EUR se prenose sa računa stečajnog dužnika na depozit suda, u smislu člana 91 Zakona o insolventnosti privrednih društava, a namijenjena su u korist obezbjeđenja spornih potraživanja”, navodi se u rješenju.

U rješenju se dodaje da će cjelokupan ostatak, kao i eventualno nova stečajna masa biti predmet diobe vlasnicima kapitala shodno zakonu.

Zaključenjem postupka HTP Onogošt smatra se likvidiranim, dok se svojstvo stranke daje identifikovanoj ili eventualno novopronađenoj imovini čiji će zastupnik biti Radinović, a koji se obavezuje da unovči ostatak stečajne mase i okonča sudske postupke te da, eventualno, sprovede naknadnu diobu stečajne mase.

Prema podacima Centralno klirinško depozitarnog društva 30 odsto vlasništva u Onogoštu je u rukama vlasnika koji su iza zbirnog kastodi računa, 21,2 odsto ima budvanska kompanija V&V investment grupa, a 18 odsto Montenegro S.P.A iz Italije.

HLT fond je preko vaučera građana preuzeo Onogošt, koji je nakon 2010. godine, kada je došlo do otvorenog sukoba između vlasnika Prime, kompanije za upravljanje tim fondom, Vladana Vujovića i Denisa Mandića, udruženog sa italijanskim investitorima okupljenim u firmu Montenegro SPA.

Najčitanije