fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajedničko djelovanje u cilju unapređenja poslovnog ambijenta

Zajedničko djelovanje u cilju unapređenja poslovnog ambijenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suzbijanje sive ekonomije jedna je od tema koja zahtijeva odlučnost i zajedničko djelovanje privrede i državnih institucija, pri čemu je potrebno fokusirati se na subjekte koji posluju na tržištu, a nijesu registrovani, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za konkurentnost.

Na danas održanoj sjednici, kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, materijale na temu suzbijanja sive ekonomije dostavili su predstavnici privatnog i javnog sektora.

“Na osnovu dostavljenih materijala, i ovom prilikom potvrđeno je da je suzbijanje sive ekonomije jedna od tema koja zahtijeva odlučnost i zajedničko djelovanje privrede i državnih institucija”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je saopšteno da siva ekonomija predstavlja značajan procenat bruto domaćeg proizvoda (BDP), što govori o tome koliko je fiskalni potencijal koji se nalazi u prevođenju poslovanja iz sive zone u legalne tokove.

Savjet, kako je saopšteno, predstavlja najefikasniju platformu za javno-privatni dijalog, sa ciljem da svojim djelovanjem doprinese većoj konkurentnosti ekonomije i bržem privrednom rastu zemlje.

Milatović je kazao da je Savjet vrlo važna platforma za unapređenje i promociju dijaloga između javnog i privatnog sektora, i njen cilj je da koordinira svim poslovima koji se tiču jako važne reformske agende za unapređenje konkurentnosti privrede, a na benefit cjelokupnog društva.

On je dodao da je radi efikasnosti kroz reformu smanjen broj članova i prvi put su uključena i udruženja žena preduzetnica čime je ojačan rad Savjeta.

Milatović je ocijenio da je česta pojava da se nakon svih sprovedenih zakonskih procedura usvoji zakon, poput Zakona o privrednim društvima, koji nakon određenog perioda podliježe kritici i teži daljem unapređenju.

„Zaista moramo da prestanemo sa donošenjem zakona pa odmah nakon toga da počnemo iznova priču o unapređenju zakona koje smo donijeli. Dajte da pametnije donosimo zakone, da ne ulazimo u ovo vrzino kolo u kojem smo već posljednjih 30 godina“, kazao je Milatović.

On je naveo da je potrebno iskoristiti tu platformu kako bi svi zajedno kreirali što bolja zakonska rješenja na korist privrede i cjelokupnog društva.

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu, Plan rada Savjeta za ovu godinu i formirano osam radnih grupa koje će djelovati u okviru Savjeta, a baviće se temama koje su prepoznate kao prioritetne za oblast unapređenja poslovnog ambijenta i inevesticione klime u Crnoj Gori.

To su radne grupe za turizam, reformu procesa registracije privrednih subjekata i status Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), pripremu Predloga zakona o registru nameta, razvoj malih i srednjih preduzeća, Nacionalno partnerstvo za cjeloživotno preduzetničko učenje, ekonomsko osnaživanje žena, mjere za eliminisanje barijera za razvoj elektronskih servisa u privatnom sektoru i promociju zelene ekonomije.

Šefica Sekretarijata, Marija Šuković, rekla je da su vrlo zadovoljni što se čak 47 predstavnika udruženja nalazi u tim radnim tijelima.

“Na taj način vjerujemo da će dijalog i komunikacija biti efikasni, a doprinos udruženja veći u cilju razvoja ovih tema“, navela je Šuković.

Pored toga, Savjet se upoznao sa Informacijom o osnivanju radne grupe za izradu analize svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad. U radnim grupama aktivno će učestvovati predstavnici svih udruženja privrede koji su članovi Savjeta i time doprinijeti da javni sektor bolje razumije poziciju privrede.

Kao važan dio dijaloga i prikupljanja konkretnih inputa za unapređenje poslovnog ambijenta, Savjet je razmatrao dokumenta koja pripremaju udruženja, kao što su Izvještaj o poslovnom ambijentu za 2019-2020 godinu, Američke privredne komore u Crnoj Gori, Prezentaciju rezultata istraživanja Bijela knjiga: Investiciona klima u Crnoj Gori za prošlu godinu, Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori i dokument Odgovor na krizu Covid-19: izazovi, potrebe i očekivanja crnogorskih preduzeća, Unije poslodavaca.

Na Savjetu je usvojen i Akcioni plan za unapređenje pozicije Crne Gore na Doing Business listi.

Dodatno, Savjet je informisan o statusu i planiranim aktivnostima u vezi sa izradom Strategije digitalne transformacije, realizaciji Paketa mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal, Registru podsticajnih mjera za investicije za prošlu godinu i Strategiji za razvoj ženskog preduzetništva od ove do 2024. godine.

“Sekretarijat Savjeta za konkurentnost održava kontinuiranu komunikaciju sa predstavnicima privrednih udruženja kako bi omogućili konstruktivan javno-privatni dijalog i time doprinijeli stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije