fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajedničkim djelovanjem do povjerenja građana u digitalna rješenja

Zajedničkim djelovanjem do povjerenja građana u digitalna rješenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalizacija je proces koji se ne odnosi samo na javnu upravu, već na cijelo društvo, saopštili su predstavnici Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i dodali da je potrebno upostaviti povjerenje građana u digitalna rješenja.

Državna sekretarka u Ministarstvu, Marina Banović, kazala je u jutarnjem programu TVCG da je jedan od osnovnih zadataka tog Vladinog resora da učini benefite digitalizacije dostupnim svim građanima.

„Pravićemo programe kako bi i naši stariji građani i oni koji žive u područjima koja su nepokrivena internetom, bili u prilici da koriste benefite digitalizacije. Digitalizacija za građane znači jednostavniji pristup kada su u pitanju usluge javne uprave, ali i usluge bilo koje vrste. To je proces koji se ne odnosi samo na javnu upravu, već na cijelo društvo“, objasnila je Banović.

Jedini način da se proces kvalitetno dovede do kraja je, kako smatra, da se svi udruže, i proizvedu smjernice u okviru Strategije digitalne transformacije, Zakona o elektronskom dokumentu, Strategije sajber bezbjednosti, Programa privlačenja digitalnih nomada, ali i drugih aktivnosti i važnih strateških dokumenata.

„Sama izrada dokumenata je trajala šest-sedam mjeseci. Imamo još mjesec rada, a nakon toga se pristupa realizaciji dokumenata. To je teži dio posla i pred nama su, vjerovatno, tri-četiri godine intenzivnog rada da bi se ova dokumenta relizovala“, kazala je Banović.

Banović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, navela da nije dovoljno samo proizvesti usluge u digitalnoj formi, već je potrebno da ljudi mogu to da koriste.

„Zato su potrebne planirane akcije svih aktera da bi se uspostavilo povjerenje građana u digitalna rješenja“, poručila je Banović.

U izradu svih strateških dokumenata od početka su, kako je rekla, uključeni privreda, civilni sektor, akademska i medjunarodna zajednica.

„Dokumenta su na javnoj raspravi. Strategija digitalne transformacije do četvrtka, za Strategiju sajber bezbjednosti javna rasparava je završena u petak, a za Program privlačenja digitalnih nomada traje do 29. novembra“, precizirala je Banović.

Ona smatra da postoji mnogo prostora da se građanima približi i pojasni šta digitalna transformacija znači za njih i kakve benefite donosi.

„Podizanje svijesti nam je posebno značajno u dijelu sajber bezbjednosti. To je goruća tema koja postaje sve kompleksnija i koja može imati negativne reperkusije ne samo na naš posao, već i na naš privatni život i na naše porodice“, kazala je Banović.

Za cijeli proces digitalne transformacije, kako je zaključla, veoma je važna podrška medija, naročito u procesu informisanja građana i stvaranja razumijevanja u vezi sa tim šta se može očekivati od digitalizacije i kojom dinamikom će se proces odvijati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...