fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajednički turistički proizvod doprinosi boljoj saradnji

Zajednički turistički proizvod doprinosi boljoj saradnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turizam, poljoprivreda, prehrambena i industrija građevinskih materijala potencijali su za snažniju ekonomsku saradnju Crne Gore i Albanije, čemu bi značajno doprinijelo i forimiranje zajedničkog regionalnog turističkog proizvoda, ocijenjeno je na forumu crnogorskih i albanskih privrednika u Tirani.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Tirane, Nikolin Jaka, kazao je da se međusobne ekonomske veze dvije države uveliko podstiču kvalitetnom saradnjom njihovih poslovnih asocijacija.

„Naše dvije ekonomije nijesu konkurenti, već su komplementarne. Osnivanje zajedničkih kompanija doprinijelo bi snaženju ekonomskih veza“, rekao je Jaka na forumu koji je organizovan u okviru sajma privrede Klik Expo u Tirani.

On je dodao da obje zemlje imaju evropske aspiracije, kao i da integraciji može doprinijeti zajednička agenda sa ekonomijom u fokusu. On je najavio da će se u Albaniji održati konferencija šest država regiona, u čijem će fokusu biti otklanjanje tarifnih i netarifnih barijera.

Potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Ivan Saveljić, rekao je da Crna Gora i Albanija nemaju problema u saradnji i da prepoznaju zajedničku evropsku budućnost.

„Svi preduslovi su tu, ali je neophodno da robna razmjena među našim zemljama bude na mnogo većem nivou i da se formiraju zajedničke kompanije“, naveo je Saveljić na forumu koji su organizovali PKCG i Trgovinsko-industrijska komora Tirane.

On smatra da predstoji realizacija krupnih projekata koji će dodatno osnažiti veze dvije države, kao što su izgradnja Jadransko-jonske ceste kroz Crnu Goru i Albaniju, te unapređenje željezničkih veza.

„Potrebno je da bolje valorizujemo Skadarsko jezero koje pruža velike potencijale za razvoj“, saopštio je Saveljić.

On je kazao da bi trebalo da se na nivou regiona formira zajednički turistički proizvod, koji bi na najbolji način privukao turiste sa velikih, ali udaljenih tržišta, kao što su kinesko ili japansko.

Saveljić je dodao da se saradnja može realizovati i kroz projekte i podsjetio da su dvije zemlje već partneri na projektima Bre i Histek.

Predstavnik Giovanni Trade-a iz Ulcinja, Marko Škrelja, smatra da je neminovno kreirati zajednički proizvod zemalja regiona, a da je preduslov za to unapređenje infrasatrukture.

„Neophodno je da se najprije povežemo brzim cestama, a nakon toga treba raditi na cjenovnom ujednačavanju ponuda“, rekao je Škrelja.

Predstavnik barskog Cerova, Goran Đurović, kazao je da se saradnja te kompanije sa partnerima iz Albanije uglavnom zasniva na uvozu materijala, ali da se sve više razmišlja o pokretanju eventualne zajedničke proizvodnje.

„Dugi niz godina saradnje rezultirao je obostranim povjerenjem koje može dovesti do nove zajedničke priče“, naveo je Đurović.

Učešće crnogorskih privrednika na sajmu u Tirani organizovala je PKCG u saradnji sa ministarstvima ekonomije, poljoprivrede i ruralnog razvoja i održivog razvoja i turizma, Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono razvojnim fondom.

Riječ je o jednom od najvećih međunarodnih sajmova privrede u regionu, na kojem se ove godine predstavilo više od 400 izlagača iz 25 država, iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, građevine, energetike, metalurgije, elektronike, ugostiteljstva, IT, drvoprerade i finansija.

Na nacionalnom štandu Crne Gore bilo je 20 kompanija koje su imale priliku da predstave i plasiraju proizvode na nova tržišta, kao i da pospiješe postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...