fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZainteresovanim mladim poljoprivrednicima podrška od deset hiljada EUR

Zainteresovanim mladim poljoprivrednicima podrška od deset hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane mlade poljoprivrednike koji žele da počnu uspješan biznis, da se do 25. aprila prijave za bespovratnu podršku od deset hiljada EUR.

Iz Ministarstva je saopšteno da se poziv objavljuje već četvrtu godinu, a njegovi dosadašnji rezultati su ohrabrujući – svoju poslovnu šansu i budućnost u sektoru poljoprivrede prepoznalo je 143 mlada farmera koji su ostvarili podršku, a njih 70 odsto je sa sjevera Crne Gore.

“Podrška je namijenjena mladima starosti od 18 do 35 godina, koji imaju završenu srednju školu ili fakultet poljoprivredne ili veterinarske struke, a koji posjeduju poljoprivredno zemljište ili ga uzimaju u zakup”, saopšteno je iz Ministarstva.

Podrška se može iskoristiti za kupovinu stoke, sjemenskog i sadnog materijala, zatim adaptaciju ili rekonstrukciju objekata, plastenika i drugih pomoćnih objekata.

“Korisnici mjere, takođe, mogu podizati nove ili revitalizovati i modernizovati postojeće višegodišnje zasade, a podržava se i nabavka namjenske opreme i mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da odbrojavaju one zahtjeve koji ispunjavaju kriterijume propisane pozivom i mladom poljoprivredniku dodjeljuju mentora iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji ili iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva koji će pratiti realizaciju aktivnosti koje su navedene u biznis planu.

Maksimalna podrška koju mogu ostvariti, po odobrenom biznis planu, odnosno po jednom mladom poljoprivredniku iznosi deset hiljada EUR.

Podrška će se, kako je saopšteno, isplaćivati u ratama, u zavisnosti od dinamke sprovođenja aktivnosti opisanih u biznis planu.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...