fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZainteresovani za ulaganja u Aerodrome i IT sektor

Zainteresovani za ulaganja u Aerodrome i IT sektor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Velika francuska preduzeća zainteresovana su za ulaganja u Aerodrome Crne Gore, dok firme iz sektora informacionih tehnologija (IT) žele da uspostave saradnju sa crnogorskim malim i inovativnim kompanijama, saopštio je novoimenovani ambasador Francuske, Christian Thimonier.

Iz Privredne komore (PKCG) je saopšteno da je Thimonier, na sastanku sa predsjednikom te asocijacije, Vlastimirom Golubovićem, kazao da je Francuska zainteresovana da se aktivnije uključi u ekonomske tokove na Balkanu.

„Razgovaramo sa Francuskim razvojnim institutom kako bismo realizovali projekat pomoći malim i srednjim preduzećima vrijedan 50 miliona EUR, a koji se odnosi na inovacije i zelenu ekonomiju“, rekao je Thimonier.

On je naveo i da su francuska preduzeća zainteresovana za ulaganja u sisteme za prečišćavanje otpadnih voda u više gradova.

Golubović je saopštio da kvalitetne međudržavne odnose Francuske i Crne Gore treba da prati intenzivnija ekonomska saradnja.

On je rekao da očekuje da se crnogorski resursi nađu u agendi razvojnih projekata pod pokroviteljstvom francuskih fondova i privrednih asocijacija.

Golubović je Thimoniera upoznao sa makroekonomskim pokazateljima Crne Gore neposredno prije i tokom epidemije COVID-19, kao i investicionim projektima koji se realizuju ili su planu u prioritetnim razvojnim sektorima.

„Crna Gora je nesumnjivo imala dinamičan ekonomski razvoj u godinama koje su prethodile pandemiji. Vjerujem da ćemo odmah po okončanju zdravstvene krize pokrenuti našu ekonomiju, posebno ako uspijemo da obezbijedimo status sigurne turističke destinacije“, poručio je Golubović.

On je pozvao da se organizuje poslovni forum crnogorskih i francuskih privrednika, kako bi se predstavili potencijali za ulaganja u Crnu Goru, a u kontekstu projekata zelene ekonomije koju Francuska promoviše u regionu.

Thimonier je kazao da će održavanje poslovnog foruma biti moguće čim se ponovo uspostavi avio-linija između Pariza i Podgorice.

„Sagovornici su se složili da je veoma važno nastaviti i završiti razvojne i projekte kapitalne infrastrukture koje je Crna Gora započela, posebno one koji se tiču planinskog turizma i razvoja sjevera, a sve u skladu sa konceptom očuvanja životne sredine i statusom ekološke države“, dodaje se u saopštenju.

To će, kako je zaključeno, osigurati i prisustvo investicionih fondova i drugih finansijskih linija usmjerenih na održivi razvoj, te privrednicima približiti mogućnosti koje Crna Gora ima.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...