fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZainteresovani za produbljivanje saradnje

Zainteresovani za produbljivanje saradnje

Bukurešt, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Rumunija zainteresovane su za produbljivanje ekonomske saradnje, naročito u sektorima poljoprivrede, energetike i turizma, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog premijera i predsjednice Vlade Rumunije, Duška Markovića i Vasilike-Viorike Dančile.

Oni su, u okviru zvanične posjete Markovića Rumuniji, najavili konkretne korake u ekonomskoj saradnji, među kojima i sastanak mješovite komisije dvije države i organizovanje ekonomskog foruma koji bi okupio njihove biznis zajednice.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću da su na sastanku kao konkretne oblasti saradnje prepoznate poljoprivreda, energetika i turizam, a dogovorena je i direktna saradnja u okviru NATO-a.

Marković i Dančila su ocijenili da dvije države imaju otvorene prijateljske odnose i partnerstvo u NATO-u, da obje teže produbljivanju ekonomske saradnje, te da uspješno okončanje evropske integracije Crne Gore i nastavak evropske integracije ostalih država Zapadnog Balkana predstavljaju najbolji okvir za stabilnost tog dijela Evrope.

„Razgovarali smo o razvoju bilateralnih odnosa, uspješnoj saradnji u okviru NATO-a, kao i potencijalima za jačanje naših odnosa. Crna Gora, kao članica NATO-a, zemlja u odmaklim pregovorima sa EU i jednom od najvećih stopa ekonomskog rasta u Evropi, želi partnere iz EU i NATO-a sa kojima može razvijati i uspješnu ekonomsku saradnju“, rekao je Marković na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon zvaničnih razgovora.

Dančila je saopštila da Crna Gora može biti primjer u regionu, kao i da je Zapadni Balkan prioritet Rumunije.

Marković je kazao da Crna Gora potpuno razumije i podržava napore koje Rumunija ulaže u ispunjenje prioriteta predsjedavanja Savjetom EU u sadašnjem vrlo kompleksnom ambijentu.

„Naše ambicije su jasne, i u tom pravcu ulažemo sve napore da otvorimo posljednje pregovaračko poglavlje, koje se odnosi na konkurenciju, i stvorimo uslove za njegovo zatvaranje. Ohrabreni smo podrškom Rumunije i otvorenim i konstruktivnim razgovorima koje smo imali“, saopštio je Marković.

On je dodao da je Crna Gora fokusirana na svoje obaveze i da nije opterećena dešavanjima unutar EU.

„Na tome ne zasnivamo svoje planove i ciljeve i to našim partnerima jasno stavljamo do znanja. Za nas je Rumunija ne samo prijatelj, već i partner koji može da, svojim iskustvom, pomogne Crnoj Gori na putu ostvarenja strateškog opredjeljenja članstva u EU“, kazao je Marković.

Dančila je poručila da Rumunija u potpunosti podržava ambicije Crne Gore u procesu EU integracije, uključujući i plan o otvaranju jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je tema evropske integracije Crne Gore dominirala sastankom Markovića sa predsjednikom Rumunije Klausom Vernerom Johanisom.

On je rekao da je dobro što je Crna Gora u NATO-u i dodao da vjeruje u uspješan nastavak njene evropske integracije za šta treba strpljenja.

Najčitanije

Broj putnika u Podgorici 45 odsto veći nego 2019. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila opslužio skoro...