fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZainteresovani da se prijave do kraja mjeseca

Zainteresovani da se prijave do kraja mjeseca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije pozvalo je sve zainteresovane da se do 28. oktobra prijave na javnu raspravu o Koncesionom aktu o nemetaličnoj mineralnoj sirovini tehničko-građevinskog kamena – vulkanita na lokalitetu Bistrica u Opštini Berane.

„U okviru javne rasprva biće organizovan okrugli sto, čiji datum će se naknadno precizirati”, rekli su iz Ministarstva.

Koncesioni akt je izrađen na osnovu inicijative podgoričke firme Bemax za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju vulkanita na lokalitetu Bistrica.

Kako se navodi u Nacrtu Koncesionog akta, Komisija za ocjenu podnijete inicijative je, nakon obavljanja detaljne analize dostupnih podataka i obilaska lokaliteta, predložila da se inicijativa prihvati.

Koncesioni akt, između ostalog, sadrži tehnički izvještaj o pojavi vulkanita na lokalitetu Bistrica, rok trajanja koncesije, osnovne parametre za ocjenu ekonomske opravdanosti investicije, mjere za zaštitu životne sredine, unaprjeđenje energetske efikasnosti, minimalni – početni iznos koncesione naknade i kriterijumeza izbor najpovoljnije ponude.

Lokalitet Bistrica nalazi se četiri kilometra vazdušne linije od Berana, duž regionalnog asfaltnog puta Berane – Lubnice – Kolašin, neposredno uz rijeku Bistricu, na južnim padinama brda Ćafa.

Na tom lokalitetu nijesu obavljana detaljna geološka istraživanja, tako da nema podataka o rezervama mineralne sirovine.

Na osnovu preliminarnih rezultata mineraloško-petrografskih, hemijskih i fizičko-mehaničkih ispitivanja, mineralna sirovina lokaliteta Bistrica može se koristiti kao tehničko-građevinski kamen – vulkanit i to za izradu habajućih slojeva kolovoznih konstrukcija od asfalt betona po vrućem postupku na putevima svih saobraćajnih opterećenja i autoputevima.

Rok trajanja eksploatacije mineralne sirovine, odnosno vijek eksploatacije, zavisi od utvrđenih rezervi istih, godišnjeg kapaciteta eksploatacije i od zahtjeva tržišta.

Koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju daje se na period od 30 godina.

Najčitanije