fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZahtijevaju reviziju privatizacije fabrike

Zahtijevaju reviziju privatizacije fabrike

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Bivši radnici Fabrike elektroda Piva (FEP) i lokalna uprava Plužina uputili su dopis Vladi i premijeru Zdravku Krivokapiću da se hitno preispita privatizacija tog preduzeća, u kojem šest godina nema proizvodnje i koje je prodato iz stečaja 2018. godine.

Predsjednik Opšine Plužina, Mijuško Bajagić, kazao je agenciji Mina-business da je zahtjev da se obavi revizija bio neminovan s obzirom na to da je riječ o nekadašnjoj perspektivnoj fabrici, sa potvrđenim kvalitetom traženih proizvoda na tržištu.

“Inicijativa da se uputi zahjev za reviziju potekla je od radnika, što je podržala lokalna uprava, s obzirom na značaj koji je fabrika imala za ovaj kraj, a dopušteno je njeno propadanje”, obrazložio je Bajagić.

Bivši radnici FEP-a saopštili su da im se duguje još 27 zarada i da su zabrinuti za sudbinu fabrike.

Jedan od bivših radnika, Zdravko Knežević, rekao je da su iz fabrike u ponedjeljak odvozene tri mašine koje čine kompletnu liniju za proizvodnju eksera.

“Dobili smo informaciju da će da odvezu mašine i na brzinu se okupila grupa radnika ispred fabrike. Kako nam je kazao jedan od nadležnih iz nove firme, dovezli su svoju utovarnu lopatu koja će čistiti fabrički krug, jer planiraju da otvore pogon za proizvodnju stiropora i peleta”, saopštio je Knežević.

foto: FEP

Prema njegovim riječima, dogovorili su se da druge mašine ne odvoze iz fabrike, a predstavnik vlasnika im je kazao da namjeravaju da zaposle do 50 radnika, a 30 u ovoj godini.

”Obratili smo se predsjedniku Opštine Mijušku Bajagiću i tražili da se obrati Krivokapiću sa zahtjevom da se po hitnom postupku preispita privatizacija FEP-a. Od 30 plata koliko nam se dugovalo, Fond rada isplatio nam je samo šest minimalnih u iznosu od po 222 EUR po radniku”, precizirao je Knežević.

Prema njegovim riječima, još ne mogu da dobiju zvanične podatke koliko im je odbijeno od otpremnina za kredite za stanove, koje su u Plužinama dobijali od firme i plaćali na rate.

Proizvodnja u FEP-u zaustavljena je 2014. godine, jer im je Elektroprivreda (EPCG) isključila struju zbog neplaćenih računa. Poreska uprava (PU) uvela je stečaj u fabriku 2015. godine zbog duga za poreze i doprinose od oko milion EUR.

Od 105 radnika koji su ostali bez posla, sa neisplaćenih 30 zarada, 38 je uspjelo da se penzioniše. Država je radnicima krajem 2015. godine uplatila doprinose i povezala radni staž, a onima sa evidencije Biroa rada isplatila otpremnine koje su u prosjeku iznosile oko 12 hiljada EUR, ali im je znatan dio sredstava odbijen za stambene kredite.

Dugovanja za plate, kako su navodili nadležni, trebalo je da se naplate iz stečajne mase, što nije moglo, s obzirom na to da se raspolaže sa svega 115 hiljada EUR, a da dugovanja iznose oko 1,1 milion.

Radnici su više puta ukazivali da se taj najveći problem pokušavao prevazići pregovorima, okupljanjima i razgovorima u Ministarstvu ekonomije i uz podršku Bajagića i novog vlasnika.

Opština Plužina je, da bi pomogla fabrici da se oporavi, ranije dala pozajmicu od 200 hiljada EUR, koja joj nije mogla biti vraćena s obzirom na nedovoljno sredstava iz stečajne mase.

FEP je prodat firmi Baš metali iz Nikšića, na 17 oglasu, za 115 hiljada EUR. Direktor firme Baš metali je Luka Mićković.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...