fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZadržali prognozu rasta crnogorske ekonomije na 5,6 odsto

Zadržali prognozu rasta crnogorske ekonomije na 5,6 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska banka (SB) zadržala je, u novom izvještaju, prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 5,6 odsto, koliko je procjenjivala i u prošlogodišnjem oktobru.

SB je, u najnovijem objavljenom izvještaju o svjetskim ekonomskim izgledima u koji je agencija Mina-business imala uvid, zadržala prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za narednu godinu na 4,8 odsto.

SB je takođe ostala pri jesenjoj prognozi crnogorskog BDP-a u prošloj godini od 10,8 odsto.

Među ostalim zemljama u Evropi i centralnoj Aziji (ECA), Hrvatska bi u ovoj godini trebalo da raste 5,4 odsto, Srbija 4,5 odsto, Kosovo 4,1 odsto, Albanija 3,8 odsto, Sjeverna Makedonija 3,7 odsto i Bosna i Hercegovina (BiH) tri odsto.

Ekonomija je u grupi ECA prošle godine porasla 5,8 odsto, procjenjuju u SB-u, budući da se domaća potražnja tokom većeg dijela godine oporavila snažnije nego što se očekivalo.

Oporavak regije dodatno su podržali jačanje aktivnosti u eurozoni i više cijene sirovina, koji su ubrzali rast izvoza i povećali priliv stranih doznaka.

Novi podaci sugerišu da će najnoviji talas pandemije izazvati poremećaje povezane, između ostalog, sa strožim ograničenjima mobilnosti u samim zemljama i međunarodnim zabranama putovanja.

SB sada procjenjuje da će rast privrede regije ECA u ovoj godini usporiti na tri odsto budući da strože makroekonomske mjere i novi talasi širenja zaraze pritiskaju potražnju, dodajući da su posebno ugrožene zemlje s niskom stopom vakcinisanosti.

Rast u toj regiji nastaviće usporavati u narednoj godini, kada se očekuje u visini 2,9 odsto, s obzirom na nastavljeno ukidanje fiskalne podrške.

“Nakon snažnog oporavka u prošloj godini, globalna privreda ulazi u fazu izraženog usporavanja zbog novih prijetnji širenja koronavirusne zaraze, jačanja inflacije, duga i nejednakosti u prihodima, što bi moglo ugroziti oporavak privreda u nastajanju i onih u razvoju”, kazali su iz SB-a.

U SB-u procjenjuju da je svjetska ekonomija prošle godine porasla 5,5 odsto, u ovoj će rast usporiti na 4,1 odsto, te na 3,2 odsto u narednoj godini, jer će splasnuti naglo probuđena potražnja, a vlade i centralne banke smanjivaće programe fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Banka je time snizila prognozu za ovu godinu 0,2 postotna boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije