fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost zbog širenja zaraze potisnula cijene nafte ispod 43 USD

Zabrinutost zbog širenja zaraze potisnula cijene nafte ispod 43 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINSS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 43 USD pod pritiskom novog talasa zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji bi, kako strahuju ulagači, mogao omesti oporavak potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,56 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 40,07 USD.

Tržišta je u petak ohrabio podatak o 4,8 miliona novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u junu a raspoloženje je podržao i pad američkih zaliha nafte.

U petak se pažnja preusmjerila na više od 55 hiljada novozaraženih koronavirusom u SAD-u u četvrtak, najviše od početka od pandemije.

Strahuje se da bi širenje zaraze moglo natjerati kompanije da ponovo obustave zapošljavanje.

“Ako se trend nastavi, potražnja za naftom u regiji biće ugrožena”, objasnila je Louise Dickson iz kompanije Rystad Energy.

Iz PVM-a, Stephen Brennock, kazao je da prijeti opasnost da novi talas zaraze suzbije krhki američki ekonomski oporavak.

Ulagači će stoga pomno pratiti podatke o potražnji za benzinom u SAD-u ovog vikenda, kada se slavi Dan nezavisnosti i mnogi Amerikanci kreću na put.

Značajniji pad cijena zakočilo je istraživanje koje je pokazalo da su aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u junu porasle najsnažnije u deset godina.

Paralelno je proizvodnja nafte u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u junu pala na najniži nivo u više decenija, dok se ruska proizvodnja spustila prema nivou dogovorenom sporazumom naftnog kartela i njegovih saveznika.

Odvojeno je OPEC u petak objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 42,89 USD, što znači da je porasla 23 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...