fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte

Zabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 113 USD budući da zabrinutost za globalni ekonomski rast zasjenjuje najavljene sankcije EU na rusku naftu koje bi mogle dodatno ograničiti ionako slabo snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,75 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 112,65 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,57 USD višoj cijeni, od 109,83 USD, prenosi SEEbiz.

Rast cijena podstakao je ove sedmice predlog EU o postepenoj obustavi uvoza ruske nafte i derivata u idućih šest mjeseci i o zabrani transporta i osiguranja za transport ruske nafte.

EU trenutno prilagođava gas kako bi privolila zemlje koje mu nijesu sklone, kzali su izvori iz Unije.

“Sve govori u prilog tome da će najavljeni embargo EU na rusku naftu značiti akutno smanjenje snabdijevanja. Bilo kako bilo, OPEC+ ne želi pomoći, uprkos tome što nagli rast cijena energije podiže inflaciju na štetan nivo”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Ignorišući pozive zapadnih zemalja da povećaju proizvodnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, ostali su pri svom planu koji predviđa tek skromno povećanje proizvodnje u junu, 432 hiljade barela dnevno.

Analitičari procjenjuju da će stvarno povećanje biti daleko manje, s obzirom na ograničene kapacitete.

“Nema šanse da neke članice ispune tu kvotu, kada uzmemo u obzir izazove u proizvodnji u Nigeriji i drugim afričkim članicama”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Ulagači istovremeno očekuju veću američku potražnju ove jeseni, nakon što je Vašington objavio da planira da kupi 60 miliona barela sirove nafte za strateške rezerve.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost za potražnju zbog znaka slabljenja globalne ekonomije.

Britanska centralna banka upozorila je u četvrtak da Britaniji prijeti recesija i inflacija viša od deset odsto, podigavši uprkos tome ključne kamatne stope za četvrtinu procentnog boda, na jedan odsto, najviši nivo od 2009. godine.

Kinesku ekonomiju blokiraju u drugom tromjesečju stroga ograničenja koja bi trebalo da zaustave novi talas koronavirusa.

OPEC je u odvojenom izviještaju objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 113,04 barela, što znači da je porasla 2,21 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije