fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinuti zbog razmatranja inicijative o ukidanju neradne nedjelje

Zabrinuti zbog razmatranja inicijative o ukidanju neradne nedjelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalistička narodna partija (SNP) zabrinuta je zbog najave Ministarstva ekonomije da će razmotriti inicijativu Unije poslodavaca (UPCG) o ukidanju neradne nedjelje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa, probleme i gubitke koji su nastali u poslovanju trgovinskih preduzeća.

„S obzirom na to da su radnici u velikim trgovinskim lancima i manjim trgovinama u posljednja dva mjeseca, pored zdravstvenih radnika, policajaca i drugih, bili na prvoj liniji odbrane od koronavirusa, trudeći se svakodnevno da izađu u susret svim građanima Crne Gore, smatramo nepravednim da se sada uopšte razmišlja da im se oduzme jedini slobodan dan u toku sedmice, koji su teškom mukom dobili“, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su rekli da je poznato da su već decenijama radna prava tih ljudi najugroženija, da rade vrlo težak posao za male plate, često prekovremeno, te da su do uvođenja neradne nedelje u oktobru prošle godine imali svega jedan ili dva slobodna dana u toku mjeseca.

„Takođe, vrlo često su, za razliku od ostalih građana, uskraćeni za slobodan dan i tokom državnih, vjerskih i drugih praznika“, kazali su iz SNP-a.

U toj stranci smatraju da trgovinski sektor nije ni na koji način bio ugrožen tokom aktuelne krize, jer su trgovački objekti radili za sve vrijeme trajanja mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, među posljednjima im je skraćeno radno vrijeme, dok su bili prvi kada su mjere popustile i kada se počelo razmišljati o produženju radnog vremena.

SNP smatra da je više nego neophodno poštovati princip o 40-osatnoj radnoj sedmici i pravu zaposlenih na slobodan dan u toku sedmice, kao i u dane državnih i drugih praznika, i za to će nastaviti da se zalažu i ubuduće.

„S obzirom na to da je uvođenje neradne nedjelje povećalo produktivnost rada poslodavaca u ovom sektoru, kao i poboljašalo kvalitet života pojedinaca, porodica i društva u cjelini, apelujemo na nadležne organe da ne učine ponovo nepravdu zaposlenima u ovom sektoru, posebno u izazovnom periodu krize kada je njihovo opterećenje na radnom mjestu dodatno poraslo“, ocijenili su iz SNP-a.

Oni smatraju da se ne smije dozvoliti da i ta kriza padne na teret onih koji godinama trpe i čija su prava u kontinuitetu ugrožavana, a koji su tako posvećeno i hrabro radili tokom trajanja pandemije, često i bez osnovnih zaštitnih sredstava, brinući jedino o dobru svojih sugrađana.

Najčitanije