fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZabilježen rast broja turista

Zabilježen rast broja turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnu Goru je, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, od početka godine do kraja marta posjetilo 22,5 odsto turista više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

Ona je Pobjedi kazala da je samo u martu prosječan rast broja turista viši 28 odsto.

“Takođe, ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka godine do kraja marta iznose oko 255 hiljada EUR, što je oko 33 odsto više u odnosu na uporedni period”, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je dodala da je zimska sezona uspješnija od prethodne i da zlatne godine zimskog turizma tek predstoje imajući u vidu planirane insvesticije kako u dijelu infrastrukture tako i u dijelu smještajnih kapaciteta.

“Zahvaljujući prije svega unaprijeđenoj infrastrukturi ski centara, povoljnim meteo uslovima, ali i intenzivnoj promociji kroz koju smo zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom radili na afirmaciji zimskih ski centara, pokazatelji govore da je zimska sezona iza nas uspješnija od prethodne”, navela je Radak Kukavičić.

Ona je podsjetila da je zimsku sezonu obilježilo otvaranje Ski centra Kolašin 1600 koji je tek početak projekta kojim će Crna Gora dobiti jedan od najvećih i najprestižnijih ski rizorta u regionu.
Prema njenim riječima, akcenat je stavljen na domaće proizvode.

“Kroz kampanju Domaći ukusi trudili smo se da približimo domaćim gostima i strancima proizvode sa našeg podneblja. Reakcije turista i posjetilaca na aktivnosti poput pripremanja kačamaka na snijegu, kuvanog vina i rakije i ponuda autentičnih proizvoda u prvom planu su zaista od svih posjetilaca prihvaćeni na najljepši mogući način. Pored toga, već tradicionalno, organizovali smo i besplatan prevoz do ski centara, brojne sadržaje poput animacija, DJ žurki na skijalištima, gastronomskih, vinskih promocija i nagradnih igara”, kazala je Radak Kukavičić.

U prilog tome da je sezona itekako uspješna govore i podaci turističkog prometa. Naime, tokom zimske sezone koja uključuje decembar i januar, shodno podacima Monstata, u kolektivnom smještaju bilježi se rast dolazaka turista od 6,01 odsto.

“Kada govorimo o ljetnjoj turističkoj sezoni sudeći po informacijama koje dobijamo od turističkih agencija i turoperatora, kao i iskazanom interesovanju individualnih gostiju na sajmovima na kojima je NTO predstavila svoju ponudu, vjerujemo da ćemo ove godine zabilježiti nove rekorde”, poručila je Radak Kukavičić.

Što se tiče novih tržišta, ona je navela da je osnovno strateško tržište za cijeli svijet pa i za Crnu Goru Evropska unija, zemlje Zapadne i Centralne Evrope, odnosno ona tržišta od kojih će dugoročno ostvarivati najveći prihod i promet.

“Posljednjih nekoliko godina bilježimo značajan broj dolazaka sa tržišta Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Skandinavije i Poljske. Naše aktivnosti su se proširile i na tržište daleke Azije, to jest na tržište Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Japana, što će u budućnosti, vjerujem, otvoriti jedno novo poglavlje u našem turizmu”, smatra Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, nastavak pozitivnih trendova sa tih tržišta očekuje se i u ovoj godini zahvaljujući prije svega dobroj avio povezanosti kao i kvalitetnijoj i raznovrsnoj ponudi smještaja.

“U ovoj godini očekuje se povećanje broja noćenja i sa tržišta Velike Britanije, shodno najavljenom većem broju letova i dužem periodu realizacije”, dodala je Radak Kukavičić.

Najčitanije