fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa unapređenje konkurentnosti privrede tri miliona EUR

Za unapređenje konkurentnosti privrede tri miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, vrijedan tri miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva je saopšteno da je napredak i ubrzanje ekonomskog razvoja zemlje jedan od prioriteta Vlade.

„Svoju posvećenost ovom cilju Vlada je iskazala i tokom proteklih šest mjeseci kada je usvojila dva paketa mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica nastalih usljed koronakrize“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da crnogorska ekonomija i dalje osjeća posledice pandemije, zbog čega se ukazala potreba za setom programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, koje bi dovele do bržeg oporavaka i pokretanja privredne aktivnosti upravo sektora mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) koji po svim relevantnim indikatorima generalno bilježi dinamičan rast i razvoj.

„Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, koje će implementirati Ministarstvo ekonomakog razvoja, ima za cilj podsticanje razvoja postojećih procesa, proizvoda i usluga, u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala mikro, malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje produktivnosti i profitabilnosti uz zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta“, dodaje se u saopštenju.

Program obuhvata sedam programskih linija, od kojih se pet odnosi na finansijsku podršku, a dvije programske linije na nefinansijsku podršku.

Programom je predviđeno pet linija finansijske podrške, odnosno programske linije za modernizaciju proizvodnih procesa, podršku malim ulaganjima, za uvođenje međunarodnih standarda, za podršku digitalizacije i za podsticaj cirkularne ekonomije.

„Dvije programske linije nefinansijske podrške su programske linije za pružanje mentoring usluga i za razvoj preduzetništva“, dodaje se u saopštenju.

Realizacijom tih programskih linija omogućiće se jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti proizvoda i usluga.

„Posebna pažnja biće posvećena i podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno ranjivih ciljnih grupa, kako kroz posebnu programsku liniju, tako i kroz Program u cjelini, kao bitnih segmenata na kojima počiva razvoj dinamične, inovativne i izvozno orjentisane privrede“, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će raspisati javni poziv za učešće u Programu i pojedinačnim programskim linijama koji će sadržati osnovne informacije, uslove za podnošenje prijave, način podnošenja prijave, rokove i ostale relevantne informacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...