fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa unapređenje energetske efikasnosti 49,8 miliona EUR

Za unapređenje energetske efikasnosti 49,8 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija Darko Radunović potpisao je danas sa predstavnicima njemačke razvojne banke (KfW) ugovor o kreditu za Program energetske efikasnosti u javnim zgradama, odnosno treću faza, vrijedan 45 miliona EUR.

Takođe je i ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, potpisala ugovor o grantu za isti program u visini od 4,8 miliona EUR.

U zajedničkom saopštenju dva ministarstva navodi se da su ugovore ispred KfW-a potpisali njen direktor za energetski sektor za jugoistočnu Evropu i Tursku, Pablo Obrador i šef kancelarije u Podgorici, Željko Uljarević.

Sekulić je kazala da se radi o 45 miliona EUR kredita po veoma povoljnim uslovima.

„To je 15 godina ročnosti, od čega pet godina grejs perioda uz fiksnu kamatnu stopu od 1,06 odsto. Posebno smo zahvalni na donaciji od skoro pet miliona EUR koju je KfW obezbijedio kroz instrument WBIF“, saopštila je Sekulić.

Ona je dodala da je to treća faza i da je kroz prve dvije u prethodnih desetak godina uspješno rekonstruisano 33 objekta u oblasti prosvjete i socijalne zaštite.

„Činjenica je da smo u tim objektima ostvarili uštede i do 60 odsto potrošnje i u velikoj mjeri podigli komfor za rad i boravak“, rekla je Sekulić.

Obrador je kazao da je potpisivanje ugovora velika prilika za obje strane, jer banka ima u cijelom regionu veliki portfolio u oblasti energetske efikasnosti.

„Međutim, prva je bila Crna Gora. Na Crnoj Gori smo stekli prva velika iskustva, dosta toga zajednički naučili i vi i mi u implementaciji, tako da se radujemo daljim izazovima i daljoj realizaciji ovog programa“, saopštio je Obrador.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...