fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa subvenciju kamata 24 miliona EUR

Za subvenciju kamata 24 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma počelo je primjenu trećeg paketa pomoći raspisivanjem javnog poziva za podnošenje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda na reprogramirane kredite, za šta je opredijeljeno 24 miliona EUR.

Generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu resornog ministarstva, Olivera Brajović, kazala je da javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvencionisanje kamate, koji je objavljen 18. avgusta, predstavlja početak implementacije definisanih kratkoročnih mjera.

“Za ostvarivanje ovog prava zainteresovani moraju imati ugovor o namjenskom kreditu za turizam i ugostiteljstvo sa poslovnom bankom ili Investiciono-razvojnim fondom, kao i ugovor o reprogramu tog kredita za turizam sa grejs periodom do 24 mjeseca. Prethodni uslov je da korisnik ne smije imati neizmirenih poreskih obaveza dospjelih do kraja februara”, rekla je Brajović Pobjedi.

Ona je dodala da nakon pribavljanja potrebne dokumentacije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma donosi rješenje kojim odlučuje o zahtjevu.

“Korisnici čiji zahtjevi budu usvojeni dužni su da, shodno mjesečnom planu otplate, plate kamatu za prethodni mjesec i dostave Ministarstvu izvod o prenosu sredstava preko banke, kao i dokaz da su evidentirali dospjele poreske obaveze, nakon čega će Ministarstvo na račun korisnika uplaćivati mjesečnu kamatu za vrijeme trajanja grejs perioda”, objasnila je Brajović.

Ona je podsjetila da je Vlada, u cilju pomoći turističkoj privredi, trećim paketom definisala kratkoročne i dugoročne mjere za podršku turizmu.

“Pored dopuna Zakona o turizmu i ugostiteljstvu kojim je turističkim agencijama omogućeno da za nerealizovane putne aranžmane ponude vaučere za zamjensko putovanje, kratkoročnim mjerama uvedena je snižena stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto na pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, produženo subvencionisanje zarada, definisane su mjere podrške kroz povoljne kreditne aranžmane, umanjenje naknade za korišćenje morskog dobra i subvencije registrovanim izdavaocima privatnog smještaja”, navela je Brajvić.

Ukupan iznos sredstava namijenjenih za realizaciju svih kratkoročnih mjera je 83,3 miliona EUR, od čega je 24 miliona EUR namijenjeno za subvencije kamate tokom grejs perioda na reprogramirane kredite.

Brajović je kazala da je vrijednost srednjoročnih i dugoročnih mjera za turizam 131,7 miliona EUR.

Ona je ocijenila da su u uslovima pandemije koronavirusa nastale drastične promjene u gotovo svim privrednim djelatnostima, kako na strani ponude tako i na strani potražnje. Turizam, kao izuzetno „ranjiva“ djelatnost na vanredne i nepredvidive okolnosti, pretrpio je ogromne gubitke u poslovanju.

Kako ističe, na globalnom nivou ovi gubici su tri puta veći nego u periodu ekonomske krize 2008/09. godine.

“Do sada je 40 odsto zemalja ublažilo restrikcije putovanja, 53 odsto zadržalo je restriktivne mjere za međunarodna putovanja, a svega četiri su ukinule sve restrikcije. Prema trenutnim prognozama, početak oporavka turizma može da se očekuje naredne godine”, rekla je Brajović.

Ona smatra da je i trećim paketom socio-ekonomskih mjera, koji je Vlada usvojila 23. jula, potvrđena pozicija sektora turizma kao najznačajnije grane crnogorske ekonomije koji direktno i indirektno čini gotovo četvrtinu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Najčitanije