fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa realizaciju projekata skoro četiri miliona

Za realizaciju projekata skoro četiri miliona

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Za projekte na području kolašinske Opštine ovogodišnji kapitalnim budžetom Vlade, koji se realizuje preko Uprave za javne radove, opredijeljeno je skoro četiri miliona EUR.

„Dodatna sredstva, u zavisnosti od dinamike realizacije projekata, biće na raspolaganju i to iz kreditnih aranžmana. Pored nastavka kapitalnih turističkih projekata na Bjelasici, ulagaće se u komunalnu i saobračajnu infrastrukturu“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Opštine Kolašin.

Predsjednik Opštine, Milosav Bulatović i direktor Uprave za javne radove Rešad Nuhodžić su na radnom sastanku razgovarali o realizaciji projekata u tom gradu.

Nakon dosadašnjih ulaganja u Ski centar Kolašin 1600 koji su iznosili 17 miliona EUR, potpisani su ugovori o projektovanju i izgradnji još jedne žičare – šestosjeda i ski staza koje će povezati ski centre Kolašin 1600 i 1450.

Ukupna vrijednost tih projekata je 10,8 miliona EUR.

„Žičara i ski staze su trenutno u fazi pripreme tehničke dokumentacije, a radovi će početi nakon revizije projekata. Prethodnih mjeseci je rađeno na podizanju potpornih zidova i modernizaciji puta između dva ski centra, a posao koji je realizovan u dvije faze koštao je 900 hiljada EUR“, precizira se u saopštenju.

Na sastanku je potvrđeno raspisivanje javne nabavke za projektovanje i izgradnju višeetažne garaže na Ski centru Kolašin 1600.

„Na taj način će se riješiti problem parkiranja, jer su se dosadašnji kapaciteti pokazali nedovoljnim za očekivane skijaške posjete tom centru. Višeetažna garaža će arhitektonski biti uklopljena u okolni planinski ambijent“, ocijenjeno je na sastanku.

Sagovornici su se složili da su to sve investicije koje šire turističku ponudu sjevera Crne Gore, a samim tim i Kolašina i stvaraju mogućnosti za otvarane novih radnih mjesta.

Ovogodišnja ulaganja Uprave javnih radova predviđaju unapređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture.

Planirana je rekonstrukcija dijela pruge i tunela na dionici Kos – Trebješica, kao i priprema i izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda i kanalizaciona mreža.

„Potpisanim ugovorom između Opštine Kolašin i Uprave za javne radove obezbijeđeno je 300 hiljada EUR za projekte izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica“, dodaje se u saopštenju.

Bulatović je saopštio da je važno da se što prije počne sa realizacijom projekta vještačkog osnježivanja skijaških staza.

On je podsjetio na zaključke sa nedavnog sastanka sa turističkom privredom, kao i opštu ocjenu da se ne pamti ovako loš turistički januar.

Najčitanije