fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa projekat Solari se već prijavilo 250 građana

Za projekat Solari se već prijavilo 250 građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na javni poziv za učešće u Solari 3000+ i 500+, koji je objavljen u ponedjeljak, već se prijavilo 250 građana, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović i dodao da su u tom projektu svi pobjednici.

Đukanović je rekao da su u projektu Solari 3000+ za građane i 500+ za kompanije svi pobjednci – građani, EPCG i kompletan privredni sistem.

„Suština projekta se ogleda u tome da će se građanima koji žve u kućama instalirati fotonaponski sistem čija je snaga od tri, pet, sedam ili deset kilovati (kW). Koja će se instalacija primjeniti zavisi od do tada prosječne potrošnje građanina“, rekao je Đukanović na radnom doručku sa novinarima, povodom objavljivanja javnog poziva.

EPCG i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond), objavili su u ponedjeljak javni poziv čiji je predmet izgradnja integrisanih solarnih elektrana, kroz finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do deset kilovati (kW) za individualne stambene objekte, odnosno fonaponskih sistema snage do 30 kW za preduzeća i građane, vlasnike poslovnih objekata.

Nosilac finansiranja projekta je EPCG, a iz sredstava Eko fonda obezbijediće se petina sredstava za realizaciju projekta, kroz dodjelu subvencije od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela za domaćinstva, preduzeća i građane

Projekat Solari 3000+ i 500+, vrijedan 30 miliona EUR, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina.

Đukanović je kazao da je EPCG obezbijedila kredit za građane i nabavku kompletne opreme.

„Samo po tom osnovu građani će značajno da uštede, a suštna je da kreditna obaveza za otplatu te opreme, a ujedno i električne energije, bude manja od do tada prosječnog računa za elekričnu energiju. To znači da građani, plaćajući opremu i električnu energju u tom periodu, poslije otplate dobjaju električnu energiju besplatno. Do tada ukupni troškovi za opremu i električnu energiju biće im manji od prosječnog računa za struju“, objasnio je Đukanović.

On je rekao da je EPCG osnovala preduzeće EPCG Solar Gradnja koja će se baviti svim poslovima vezanim za projekat.

Zainteresovani kupac prijavu za fotonaponske sisteme popunjava na sajtu EPCG ili ispunjavanjem formulara koji može da preuzme na šalterima lokalne jedinice FC Snabdijevanje.

Rok za podnošenje prijava je 60 dana.

Đukanović je rekao da će se u EPCG potruditi da građanin ne mora nigdje da ide iz svoje kuće.

„Naše službe će pripremiti svu dokumentaciju – od zahtjeva prema lokalnoj samoupravi, Snabdijevanju, ministarstvu. To će građanin potpisivati, ali će službe EPCG to umjesto građana završavati“, naveo je Đukanović.

On je objasnio da će se potom napravit rang lista. Od značaja će biti prosječan račun koji je potrošač imao do sada, prosječno primanje po članu domaćinstva i iskazana želja građanina, koji se grije na čvrsta goriva, da pređe na električnu energiju.

Đukanović je najavio i da EPCG već sprema dokumentaciju za Solari 10000+.

Na pitanje da li će korisnici projekta moći da budu i građani koji nemaju legalizovan objekat, Đukanović je rekao da što se EPCG tiče to neće biti problem.

„Tamo gdje postoji brojlo i zakonski uslovi mi ćemo to da uradimo. Na ostalim organima je da donesu konačne odluke“, rekao je Đukanović i pozvao građane koji nemaju legalizovan objekat da se prijave.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, kazao je da projekat Solari ide u korak s vremenom, da je rame uz rame sa savremenom Evropom i u korak sa energetskim potrebama energetskog sektora ne samo Crne Gore već i svijeta.

„Dovesti građane u poziciju da sami proizvode električnu energiju jeste veliki uspjeh“, naveo je Rovačnin.

On je rekao da ne postoji nijedan razlog da svi građani, koji imaju uslove i čija domaćinstva imaju adekvatan solarni potencijal, ne učestvuju u ovom projektu.

Rovčanin je naveo da se sa ovim projektom očekuje energetska revolucija.

Izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline Proizvodnja i menadžer projekta, Bojan Đordan, kazao je da projekat omogućava jednostavnost tehničke izvedbe, odnosno samo priključenje na mrežu, u odnosu na sve druge kapitalne velike projekte.

„Ovdje je priključenje već postavljeno, infrastruktura postoji i treba iskoristiti prednost da se na mjestu potrošnje vrši proizvodnja električne energije“ objasnio je Đordan.

To je, kako smatra, projekat koji građanma daje određeni vid energetske nezavisnosti i prostor da sami upravljaju svojom proizvodnjom.

„Za iznos svog mjesečnog računa moći ćete da otplaćujete svoju solarnu elektranu na neki period do desetak godina najviše, nakon čega imate svoju foto-naponsku elektranu. Proizvodićete energju za sebe i svaki višk ćete plasirati u mrežu koji je EPCG obavezna da otkupi“, naveo je Đordan.

On je dodao da bi se prve instalacije mogle očekvati u februaru.

Izvršni direktor Eko-fonda Draško Boljević kazao je da ta institucija učešćem u ovom projektu ispunjava jednu od svojih misija, a to je učetvovanje u projektima zelene energije, na način što će da daje subvencije građanma i preduzećima.

„Ovaj projekat Eko-fond tretira kao odskočnu dasku u svom daljem razvoju. Iznos subvencije će biti 20 odsto i novac je omogućen za svakog korisnika koji bude ispunio uslove da učestvuje u projektu“, zaključio je Boljević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...