fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa osam mjeseci prihodovali 464,66 hiljada od boravišne takse

Za osam mjeseci prihodovali 464,66 hiljada od boravišne takse

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Turistička organizacija Tivta je za osam mjeseci prihodovala 464,66 hiljada EUR namjenskih prihoda od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa, što je četiri odsto manje u odnosu na 2019.

Direktorica lokalne Turističke organizacije, Danica Banjević, kazala je da ukoliko se upoređuju pojedinačni prihodi u odnosu na 2019. godinu naplata boravišne takse je 18 odsto manja.

“Naplaćeno je 292,14 hiljada EUR, dok je porast u naplati turističke takse 19 odsto veći, odnosno prihodovano je 124,92 hiljade EUR. Naplata članskog doprinosa je duplo veća u odnosu na isti period 2019. i iznosi 47,59 hiljada EUR “, rekla je Banjević za Radio Tivat.

Ona je navela da u svim vidovima registrovanog smještaja u Tivtu boravi 5,68 hiljada gostiju, devet odsto više nego 2019. godine.

“U hotelima u odnosu na 2019. boravi 28 odsto manje turista, a u privatnom smještaju 20 odsto više”, kazala je Banjević.

Najbrojniji gosti koji odmor provode na tivatskoj rivijeri su iz Srbije, Rusije, Velike Britanije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine (BiH), Njemačke i Hrvatske.

Prema informacijama turističke privrede najave za septembar i oktobar su bile dobre, i dalje ima rezervacija, ali već počinju otkazivanja zbog stavljanja Crne Gore na listu rizičnih zemalja za putovanje.

„Još ne raspolažemo zvaničnim podacima Uprave za statistike za cijelu sezonu, odnosno do kraja avgusta. Prema zvaničnim statističkim podacima, Tivat je za sedam mjeseci posjetilo 53,34 hiljade turista ili 40 odsto manje u odnosu na 2019. godine”, precizirala je Banjević.

Turisti su, kako je dodala, realizovali oko 455,4 hiljada noćenja odnosno 24 odsto manje u odnosu na dvije godine ranije.

“Turisti sa tržišta Srbije u strukturi noćenja učestvuju sa 32 odsto. Oni su ostvarili 145,15 hiljada noćenja, ruski turisti 17,5 odsto ili 78,21 hiljadu noćenja, zatim slijede državljani Ukrajine sa osam odsto i 37,28 hiljada noćenja, pa Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Njemačke“, rekla je Banjević.

Ona je najavila da će Turistička organizacija, u saradnji sa turističkim organizacijama Kotor i Herceg Novi, organizovati naredne sedmice boravak studijske grupe agencija iz Srbije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda Herceg Novog na startu finalne serije

Podgorica, (MINA) - Odbojkašice Herceg Novog ostvarile su pobjedu na startu finalne serije plej-ofa...